JA, aan een sterke collectieve dienstverlening!
NEEN, aan geweld op vrouwen!

Peut être une image de 3 personnes, personnes debout et texte qui dit ’INTERNATIONALE DAG VOOR VROUWENRECHTEN JOURNÉE INTERNATIONALE DES DROITS DES FEMMES MAART MARS GARE CENTRALE BXL STATION BRUSSEL CENTRAAL Village feministe 16h00 00-Rassemblement Rassemblement et Marche 17h00 MARCHE MONDIALE DES FEMMES BELGIQUE’

8 maart, Internationale Vrouwendag
Het Collecti.e.f 8 maars roept opnieuw op tot een vrouwenstaking

[Bron: Belga, 3 februari 2022]

Collecti.e.f 8 maars roept opnieuw op tot een nationale vrouwenstaking op 8 maart, de internationale dag voor de rechten van de vrouw. Het is al het vierde jaar op rij dat het collectief vrouwen oproept het werk neer te leggen en op straat te komen voor hun rechten.

Volgens het collectief neemt die structurele ongelijkheid enkel maar toe. De pandemie raakt de vrouwen immers hard, klinkt het. “Wanneer klassen en crèches sluiten bijvoorbeeld, dan komt de opvang van de kinderen bij het gezin én nog vaak bij vrouwen terecht. Dat bleek de voorbije twee jaar duidelijk. Wij voeren op 8 maart daarom ook actie voor een sterke collectieve dienstverlening”.

Het collectief roept ook op te staken tegen het vele geweld op vrouwen. “De getuigenissen van seksueel grensoverschrijdend gedrag zijn niet meer uit de media weg te slaan. Het aantal femicides blijft hoog”, aldus Collecti.e.f 8 maars.

Concreet worden vrouwen opgeroepen om op 8 maart te staken en op straat te komen. Vrouwen wordt gevraagd het werk te onderbreken, de huishoudelijke- en zorgtaken links te laten liggen, de lessen te onderbreken of niet te consumeren. Symbolisch actievoeren kan ook, door een paars lint te dragen of een keukenschort aan het raam te hangen.

Collecti.e.f 8 Maars?

Het Collecti.e.f 8 maars is onafhankelijk van partijen en vakbonden en wil een concrete bijdrage leveren aan de opbouw van een brede feministische beweging in België. Het Collecti.e.f 8 maars werd opgericht in juni 2018 door een tiental Brusselse vrouwen met verschillende politieke achtergronden en sinds 2019 vrouwen* uit alle lagen van de bevolking samen om de eerste vrouwenstakingen in België te organiseren. Deze feministische staking vindt plaats op 8 maart, de Internationale dag van strijd voor vrouwenrechten. In 2022 is dit evenement aan zijn vierde editie toe.

*vrouwen en genderminderheden (Inclusivity manifesto).

Volg de vrouwenstaking via…

Facebook  Bekijk ook de acties van de lokale groepen in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Bergen, Charleroi, Luik, Namen en Doornik via deze Facebookpagina.

Gezamenlijke acties op 8 maart 2022 met vakbonden, het Collecti.e.f 8 maars en de Wereldvrouwenmars. Ook de “Ladies in red” “go on strike”.

🟣 Vrouwenstaking gedurende de gehele dag!♀️
🟣 Syndicale actie vanuit internationale solidariteit: 11.00u.
🟣 Feministisch dorp: 16.00u. (workshops, tentoonstellingen, performances)
🟣 Bijeenkomst en vertrek van de marche aan het Centraal Station van Brussel: 17.30u.
🟣 Terugkeer van de Vrouwenmars aan het Centraal Station van Brussel (toespraken, animatie): 18.30u.
🟣 Einde van de actie: 19.30u.

Website, met : Oproep tot vrouwen*staking 2022

Toelichting bij de eisen op de website van Furia (Oproep tot nationale vrouwenstaking. Een staking. Waarom?) en van zij-kant (Ladies in red on strike).

Samen met…

Furia, Oproep tot nationale vrouwenstaking

RoSa, Rosa vzw legt op 8 maart het werk neer tijdens de Nationale Vrouwenstaking

zij-kant, Ladies in red on strike

Vrouwenhuis Schaarbeek, 8-3 Ga voor JOUW Vrijheden!

ABVV, Het ABVV mobiliseert op 8 en 9 maart voor meer vrouwenrechten

Femmes prévoyantes socialistes, 8 mars 2022 – Journée internationale de lutte pour les droits des femmes

Vie féminine, Le 8 mars 2022 : arrête-toi avec nous !

Wereldvrouwenmars – Marche mondiale des Femmes, Facebook