Brussel lanceert campagne Join The FAM

Join the Fam. Zo heet de nieuwe sensibiliseringscampagne van Equal Brussels en Safe Brussels tegen seksuele intimidatie, seksisme en seksueel geweld in de openbare ruimte en het nachtleven in Brussel. Join the Fam: dat betekent deel worden van een grotere familie die niet wegkijkt bij seksuele intimidatie.

Seksistische intimidatie in de openbare ruimte is al jaren een groot probleem in Brussel. Het probleem werd grootschalig onder de aandacht gebracht in 2014 door de documentaire “Femme de la rue” van Sofie Peeters, en werd vervolgens strafbaar gesteld door de wet tegen seksisme. Toch blijft het een hardnekkig probleem dat moeilijk te bestrijden valt.

Een onderzoek uit 2019 van Plan International België toonde aan dat 91% van de vrouwen en 28% van de jongens die bevraagd werden, al eens slachtoffer zijn geweest van seksistische intimidatie. Volgens de gewestelijke veiligheidsenquête die safe.brussels uitvoerde, zijn vrouwen vaker het slachtoffer van openbare intimidatie van seksuele of seksistische aard. Voor 4 op 5 vrouwen uit zich dit in nagefloten worden en seksueel getinte opmerkingen, terwijl voor meer dan 1 op 3 vrouwen dit zich vertaalt in ongewenste aanrakingen.

Deze cijfers vragen om actie. Daarom lanceerde de Brusselse regering reeds in 2020 een eerste gewestelijk plan ter bestrijding van geweld tegen vrouwen waarbij meerdere acties gericht waren op seksistische intimidatie in de openbare ruimte. In december vorig jaar werd ook een actieplan aangenomen om seksuele intimidatie en seksueel geweld in het nachtleven te bestrijden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In deze context werd de bewustmakingscampagne ‘Join the Fam’ gelanceerd door minister-president Rudi Vervoort en staatssecretaris voor Gelijke Kansen Nawal Ben Hamou. De campagne wordt gezamenlijk door equal.brussels en safe.brussels gefinancierd, en moedigt elke Brusselaar aan om zich aan te sluiten bij ‘the FAM’: een zorgzame en warme “familie” van getuigen die klaarstaan om te reageren als het nodig is.

Het voornaamste doel van de campagne is dan ook de verantwoordelijkheid van iedere Brusselse burger aanspreken. Anders gezegd: zien we gedrag dat niet oké is, dan is het aan elk van ons om te reageren. En niet om de ogen te sluiten. Of zoals de campagne het stelt: laten we ons gedragen als broers en zussen die voor elkaar in de bres springen.

 

 

Join The FAM benadrukt de belangrijke rol van getuigen en wil de 5D-methode bekend maken: Distract – Delegate – Document – Direct – Delay. De campagne voegt hier nog een zesde D aan toe: de D van “doorbell”: door een sticker van Join the FAM op hun deurbel of deur te plakken, kunnen alle Brusselaars mee de strijd aangaan tegen intimidatie, en slachtoffers van dit soort geweld ondersteunen.

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Nawal Ben Hamou (PS) verklaarde:

Dat er meer meldingen zijn, komt omdat het taboe doorbroken is. Mensen durven er nu over spreken. Dat is precies wat we nodig hebben. Want zo voelen slachtoffers zich gesteund om met hun verhaal naar voren te treden. Het is trouwens om die reden dat we elke Brusselaar aanmoedigen om stickers met Join The FAM op zijn/haar deurbel te plaatsen. Zodat slachtoffers weten dat we allemaal achter hen staan.” (Bruzz)

Tijdens de voorstelling van Join The FAM benadrukte Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) het belang van het participatieve karakter van de campagne. Of zo’n campagne effectief ook loont? “In steden die inzetten op bewustwording, is de kans drie keer groter dat mensen zullen ingrijpen en actie ondernemen, wanneer ze getuige zijn van seksuele intimidatie of geweld,” verklaarde Vervoort.

Bekijk de campagne hier en word lid van de fam : https://jointhefam.brussels/nl#seksuele-intimidatie

Bronnen:

Campagne Join the Fam 

Persbericht Join the Fam 

Persdossier Join the Fam 

Artikels:

“Join the fam” : une campagne pour sensibiliser les témoins de harcèlement sexiste

Spreek dader seksuele intimidatie aan: Brussel lanceert campagne Join The FAM

‘Join The FAM’ treedt op tegen seksistische intimidatie en seksueel geweld in Brussel

Join the FAM, la campagne pour mettre fin au harcèlement sexiste et sexuel : “Neuf femmes sur dix en ont déjà été victimes”