Het activiteitenrapport 2017 van Amazone

2017 was alweer een bijzonder jaar. Nadat slachtoffers van Harvey Weinsteins seksuele intimidatiepraktijken in oktober de kat de bel aanbonden, zwol de #metoo-beweging aan van een lokaal Amerikaans initiatief naar een wereldwijde beweging die slachtoffers van seksueel geweld eindelijk de stem gaf die ze verdienden.

Bij Amazone lanceerden we al in het voorjaar van 2017 de Echte Lijven- campagne die een stem moest geven aan vrouwen (en mannen) die het niet meer eens waren met de stereotiepe beeldvorming van vrouwen in de media en de reclame. De respons op deze campagne was overweldigend: mensen mailden ons om te bedanken dat we eindelijk aandacht gaven aan dit onderwerp, en ook de pers sprong op dit thema, met artikels en tv-items over hoe de media ons beeld over lichaamlijkheid verstoren en ons opzadelen met irrealistische verwachtingen over hoe we eruit zouden moeten zien.

Rapport d’activités 2017 Amazone

Met de opleidingen die we organiseerden voor Brusselse vrouwelijke experten toonden we ook aan dat Brussel barst van vrouwelijk talent én dat ze zin hebben om zich te engageren in de bedrijfswereld. Alweer een barst in de muur van clichés als zouden er nauwelijks vrouwelijke experten bestaan, als zouden vrouwen niet willen deelnemen aan panels, of deel willen uitmaken van een raad van bestuur.
Dit jaar hielden we ook het Fonds Vriendinnen van Amazone boven de doopvont. Het fonds werd in het leven geroepen om Art’mazone, ons artistiek project, te steunen en om de digitalisering van de vrouwenorganisaties hier in huis te versterken en te ondersteunen (het zogenaamde Amazone 2.0. – project). Met Art’mazone willen we vrouwelijke artiestes ondersteunen en hen een plaats geven in de artistieke wereld. Wist u dat nauwelijks 10 tot 20% van de tentoongestelde kunstenaars vrouw is? Wij vonden het hoog tijd om daar iets aan te veranderen. Met Art’mazone organiseren we twee keer per jaar een groepstentoonstelling met uitsluitend vrouwelijke artiestes.

We hebben het afgelopen jaar hard gewerkt en dat uit zich niet alleen in campagnes. Het Documentatiecentrum Genderbeleid is een van de voorlopers in het documenteren van grijze literatuur over gender. In 2017 schakelde het over naar een gloednieuwe software die de werking nog efficiënter zal maken – voor onze documentalisten, maar evenzeer voor de bezoekers van de catalogus en het repertorium van vrouwenorganisaties in België.

Tot slot hebben we ook mooie vorderingen gemaakt in ons Restaurant en ons Congrescentrum. Met het restaurant blijven we zoals altijd hameren op een evenwichtige en gezonde menukaart. De groenten en fruit uit onze binnentuin worden met liefde gekweekt en gebruikt in de keuken. Het Congrescentrum biedt plaats aan vrouwenverenigingen of andere verenigingen die in Amazone een plaats vinden om hun vergaderingen of workshops te organiseren. In de vrouwenbeweging staan we elke dag voor grote uitdagingen, gendergelijkheid is nog geen verworvenheid in België. Maar elke stap die we zetten, elke dag waarop we kunnen strijden voor gendergelijkheid, is er een extra naar een wereld waarin we vrouwen evenwaardig zullen beschouwen aan mannen.