Internationale Vrouwendag Leuven: #gender

Internationale Vrouwendag Leuven

Wat betekent genderdiversiteit en -identiteit nu echt?

Mariame Keita (vredesambassadeur Pax Christi) selecteerde voor #Gender een aantal stevige Femtalks en creatieve interventies.

Petra De Sutter (UZGent) heeft het over gender, equality & rights, Chaima Ahaddour (KU Leuven) over genderidentiteit en moslimvrouwen en Bieke Purnelle (RoSa vzw) vertelt ons waarom feminisme goed is voor iedereen.
Jad Zeitouni (jongerenadviseur bij de Vlaams Jeugdraad) brengt zijn 20 sterke vrouwen naar voren. Lisette Ma Neza (Belgische kampioen Poetry slam 2017) , Jan Martens / GRIP & fABULEUS en Zem (Gentse singer-songwriter) tekenen voor de creatieve interventies.

Vorig jaar behartigde Mariame Keita de belangen van de Vlaamse jeugd in de New York als VN –ambassadeur. In Leuven richtte zij mee Kabinet J op, een jongerenraad die Leuven wilt omvormen tot dé jongerenstad van Vlaanderen. Eind 2018 werd de Mariame gehuldigd als vredesambassadeur door Pax Christi . Momenteel werkt ze bij de Vlaamse Jeugdraad.

Petra De Sutter is professor gynaecologie en fertiliteitsexperte. Aan het UZ Gent leidt ze de afdeling reproductieve geneeskunde. Ze is senator voor Groen en zetelt in het parlement van de Raad van Europa. Ze komt onder andere op voor der rechten van LGBTI minderheden en vluchtelingen.

Chaima Ahaddour is postdoctoraal onderzoekster aan de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen KU Leuven waar ze ook een master in Arabistiek en Islamkunde en een doctoraatsdiploma Religiestudie, Faculteit Theologie en Religiewetenschappen behaalde.

Bieke Purnelle is directeur van vzw Rosa, kenniscentrum voor gender en feminisme en freelance journalist en columnist.

Jad Zeitouni is een rechtenstudent aan de VUB die zich al jaren inzet voor gendergelijkheid. Hij is lid van de Vlaamse Jeugdraad, is voor Emancipator mannenrolmodel tegen geweld tegen vrouwen, was één van de changemakers voor UCOS voor het project CHanGE (a campaign for sexual health and gender equality) en was deel van het Youth Forum for Gender Equality in samenwerking met de Europese Unie en UN Women.

Lisette Ma Neza is Belgische kampioen Poetry slam 2017. Met haar poëzie, muziek en films gaat ze op zoek naar haar eigen identiteit. In de intimiteit van haar persoonlijke wereld ontstaat er maatschappij kritiek.

Renée De Coninck, Marie Libens en Celina Vercruysse brengen een fragment uit ‘PASSING THE BECHDEL TEST’ van Jan Martens / GRIP & fABULEUS. In deze voorstelling maakt Jan Martens samen met dertien jongeren (v/x) een stand van zaken op met betrekking tot genderdiversiteit en gendergelijkheid. ‘PASSING THE BECHDEL TEST’ ging in november in STUK in première, en toert momenteel door binnen- en buitenland.

ZEM, singer-songwriter speelt op een semi-elektrische harp met drumloop en brengt een eigenzinnige mix van uiteenlopende stijlen van kleinkunst tot triphop. Ze schrijft en zingt in drie talen (En,Fr,Nl). ZEM won de TV5MONDE Publieksprijs 2018.

Praktische informatie

30CC/Schouwburg
Bondgenotenlaan 21, 3000 Louvain

het programma voor Internationale Vrouwendag in Leuven is een initiatief van stad Leuven in samenwerking met 30CC, KU Leuven en Mariame Keita

Kan je er niet bij zijn? Volg live!

Alle activiteiten voor Internationale vrouwendag in Leuven

Het avondprogramma in de Schouwburg is rolstoeltoegankelijk en wordt getolkt door tolken Vlaamse Gebarentaal. Indien gewenst wordt er ook auditieve ondersteuning voorzien. We voorzien mogelijkheid tot simultane vertaling naar het Engels.

Laat vooraf weten welke ondersteuning je nodig hebt via toegankelijkheid@leuven.be of 016 27 26 37.