WEEK ETHIEK IN DE SPORT 2022

Van 16 tot 20 mei 2022 staat ethiek in de sport een week lang centraal. Via verschillende inspirerende en informerende sessies willen we sportfederaties, lokale overheden, sportclubbestuurders, trainers en het Vlaamse sportbeleid ondersteunen in hun werk om iedereen in een veilige en plezierige omgeving te laten sporten. Elke dag van de week staat in het teken van een ander ethisch thema. Elke dag kan je de sessies kiezen die jou het meest interesseren, deze gaan ofwel live ofwel online door. Uitwisseling staat hierbij altijd centraal.
17/05 : GENDER & SEKSUELE DIVERSITEIT
VOORMIDDAG | MEER VROUWEN AAN HET STUUR IN DE SPORT: AAN DE SLAG!
9U30 – 12U30 | DE KLUIZERIJ, AFFLIGEM | GRATIS
Op 8 maart werden tijdens het event ‘Meer vrouwen aan het sportstuur’ de cijfers gepresenteerd van een bevraging die bij de Vlaamse sportfederaties in opdracht van Sport Vlaanderen is gehouden. Hieruit blijkt dat vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd zijn in het bestuur van sportclubs en sportfederaties. Hoe kan je als federatie aan de slag om meer vrouwen aan te trekken in het bestuur van je federatie en van je sportclubs? We nodigen experten uit die je meer kunnen vertellen over de drempels en hoe die weg te nemen. Samen ontdekken we goede voorbeelden en nuttige tips.
Doelgroep: Medewerkers sportfederaties en sportdiensten
Spreker(s): RoSa vzw, David Nassen, enkele sportfederaties, …
NAMIDDAG | HOE KAN JE ALS FEDERATIE AAN DE SLAG MET HET THEMA GENDER- EN SEKSEDIVERSE PERSONEN IN DE SPORT?
13U30 – 16U30 | DE KLUIZERIJ, AFFLIGEM | GRATIS
Sport is heel vaak binair georganiseerd: er is een aparte competitie voor mannen en voor vrouwen. In de samenleving staat die binariteit steeds meer ter discussie. Zo zijn er plannen om het geslacht niet langer te vermelden op de identiteitskaart. Ook in de sport is het een hot topic, niet in het minst door de recente IOC-richtlijnen voor intersekse en transgender atleten. Hoe kan je als federatie aan de slag met deze thema’s? Samen met experten en ervaringsdeskundigen bespreken we juridische, medische, sociale en sportieve aspecten.
Doelgroep: Medewerkers sportfederatie
Spreker(s): Out for the Win, Annelies D’Espallier, prof. Wim Derave, …
AVOND | HOE GENDERBEWUST COMMUNICEREN IN JE SPORTORGANISATIE?
19U – 20U30 | ONLINE | €5
Van genderneutraal taalgebruik hebt je wellicht al gehoord. Maar ken je ook de valkuilen van genderneutrale taal? Een voorbeeld: als we de neutrale term ‘nationale voetbalploeg’ gebruiken, denk je dan eerder aan de Rode Duivels of aan de Red Flames? Om die onbewuste vooroordelen en stereotypen bloot te leggen spreken ze bij RoSa vzw liever over genderbewust taal- en beeldgebruik. Benieuwd hoe je hiermee aan de slag kan in je sportorganisatie? Dat ontdek je in deze boeiende vorming.
Doelgroep: Sportclubbestuurders en trainers
Spreker(s): RoSa vzw
AVOND | GENDERSTEREOTYPEN OVER MANNELIJKHEID AANPAKKEN: DE WEG NAAR GENDERGELIJKHEID EN ACCEPTATIE VAN HOLEBI’S IN DE SPORT?
Sport is nog vaak een mannenwereld waar verwachtingen als ‘zeer competitief zijn’, ‘nooit opgeven, desnoods ten koste van je lichaam en je mentale gezondheid’ nog sterk aanwezig zijn. Cijfers tonen aan dat mannen meer actief zijn in sportclubs, zowel als lid, trainer en als bestuurslid. Homoseksualiteit wordt moeilijk aanvaard. Onderzoek toont aan dat veel (jonge) holebi sporters niet uit de kast komen in de sportclub.
Welke sociale verwachtingen over mannelijkheid leven er in de sportclubs? Hoe verhouden dergelijke stereotypen zich tot homofobie en seksisme?
Hoe kan het ‘counteren’ van deze stereotypen bijdragen aan een cultuur in je sportclub waar iedereen zich gewaardeerd en gerespecteerd voelt?
Vzw Zijn inspireert je in deze vorming om nieuwe, positieve vormen van mannelijkheid te verkennen. Hoe kan je schadelijke opvattingen over mannelijkheid in je sportclub aanpakken? Hoe bouw je samen aan een positief sportklimaat?
20U30 – 22U | ONLINE | €5