Female symbols and urban space

Female symbols and urban space

De tentoonstelling “Female symbols and urban space” loopt van 17 september 2020 tot 28 januari 2021 in het Amazonehuis, Middaglijn 10, 1210 Brussel.

De (stedelijke) openbare ruimte behoort evenzeer toe aan vrouwen als aan mannen. Maar voelen vrouwen er zich eveneens in thuis?

Via het project “Urban space and female symbols: de meerwaarde van een vrouwelijke symbolische aanwezigheid in de openbare ruimte”, dat financiële steun geniet van equal.brussels, onderzocht Amazone deze vraag met onder meer een tentoonstelling in het Amazonehuis.

Beeldende kunstenaars en theatermakers werden via een oproep uitgenodigd om het toe-eigenen door vrouwen van de stedelijke (reële en virtuele) openbare ruimte op een artistieke manier vorm te geven.

Curatoren Els De Vos (Universiteit Antwerpen en Hermès Roland (Université Libre de Bruxelles) selecteerden de werken van dertien kunstenaars/collectieven en duidden vier laureaten aan. Zij leidden de tentoonstelling ook in, met een tekst die in het Nederlands en het Frans werd opgenomen in de begeleidende catalogus.

Meer informatie in deze tentoonstellingscatalogus.

Hermès B. Roland werkte de inleidende tekst nog verder uit. Lees deze inspirerende tekst (Franstalige versie).

Deelnemende kunstenaars

Marie Bertrand

Manon Deschacht

M.R. Ecke

Céleste Gandolphe en Elise Indovino

Clyde Lepage

Emma Johnson

het collectief moi–>lesautres<–arts

Luz Daniela Legrain

ODC Ensemble

Ohlolos (Léa Lebru en Manon Tagand)

Angela Rosa

Negin Sadeghi

Antoinette Smars

Laureaten

Laureate “buiten categorie”

ODC Ensemble

1ste laureate

Clyde Lepage

2de laureate

Marie Bertrand

3de laureate

Manon Deschacht

Praktische informatie

De tentoonstelling loopt van 17 september 2020 tot 28 januari 2021 in het Amazonehuis, Middaglijnstraat 10, 1210 Brussel. Toegankelijk (ook met rolstoel) tijdens kantooruren.

Nocturnes op de laatste donderdag van de maand (indien te combineren met Corona-maatregelen). Finissage voorzien op donderdag 28 januari 2021.

De toegang is vrij.