More

26-04-22 20:00 - 22:30

https://www.uitinvlaanderen.be/agenda/e/hoe-zit-het-nu-met-het-feminisme-monika-triest/fe155459-c066-4021-85da-c1d1eba90b69

Waar? CC De Schakel, Schakelstraat 8, 8790 Waregem

Wanneer? Dinsdag 26 april 2022 van 20:00 tot 22:30

Prijs. Basistarief: €7.00, // abo //: €5.00, Kansentarief met UiTPAS Zuidwest: €1.40

Hoe?    Heb jij een gezonde dorst naar kennis? Ben je nieuwsgiering van aard? Stel je dingen vaak in vraag?
Ha!    Welkom op deze lezing, opgebouwd rond een hoe-vraag. Deze expert ter zake vertelt – in een gemoedelijke sfeer – over haar werk en passie.

De vrouwenbeweging is met de strijd van de suffragettes voor vrouwenkiesrecht al meer dan 100 jaar oud. Inmiddels ontstond in de jaren ’60 een tweede feministische golf met o.m. de Dolle Mina’s voor legale abortus, wettelijke gelijkheid en gelijk recht op arbeid. Inmiddels hebben de vrouwen stemrecht en zijn ze goed vertegenwoordigd op de arbeidsmarkt, alhoewel nog niet in alle (hogere) regionen. Maar de #MeToobeweging, de acties voor gendererkenning en gelijkheid, het ontstaan van safe spaces aan de ene kant en nieuw rechts tot Delphine Lecompte aan de andere kant maken duidelijk dat er nog altijd actiepunten zijn.
Je kan je afvragen hoe het vandaag met het feminisme zit.

Op deze vraag geeft de eminence grise van het feminisme in de Lage Landen een antwoord vanuit historisch perspectief. Prof. Em. Monika Triest (Universiteit van Amsterdam) reisde na haar studies klassieke filologie aan UGent de wereld rond en behaalde haar doctoraat in onderwijskunde aan de Universiteit van Cincinnati. Ze legde zich daarna toe op multidisciplinair en intercultureel onderzoek naar de positie van vrouwen, richtte de eerste cursussen Vrouwenstudies op in de VS in de jaren 1970. In Amsterdam bezette ze de eerste leerstoel vrouwenstudies eind de jaren 1980. Ze publiceerde o.m. Wat zoudt gij zonder ’t vrouwvolk zijn? Een geschiedenis van het feminisme in België. In 2019 verscheen haar nieuwste boek: Het andere Amerika – in de schaduw van Trump.

Indien gecombineerd met de lezing van Dirk Holemans en Ludo De Brabander betaal je per lezing slechts 5 euro.