Logo Printen Logo RSS logo facebook

Europa wil meer vrouwen in raden van bestuur van beursgenoteerde bedrijven

Zowel het Europees Parlement als de Europese Commissie vragen om meer vrouwen in de raden van bestuur van beursgenoteerde bedrijven. Het Europees Parlement vraagt om bindende quota. De Europese Commissie rekent op de goodwill vanwege de beursgenoteerde bedrijven zelf en vraagt hen een intentieverklaring te ondertekenen.

Europees Parlement

Afgevaardigde Rodi Kratsa-Tsagaropoulou (Volkspartij) nodigt in haar ontwerpverslag over vrouwen en leidinggevende functies in het bedrijfsleven, dat op 25 mei 2011 werd gestemd in de parlementaire commissie de Europese Commissie uit « tot het opstellen van een routekaart voor het vaststellen van specifieke, meetbare, nabije, realistische en tijdgebonden doelstellingen, om te komen tot een evenwichtige vertegenwoordiging » (p.6)

Zij brengt in herinnering dat de Europese Commissie « zich uitgesproken [heeft] voor het bevorderen van een groter aandeel van vrouwen in raden van bestuur, met als doel 30% vrouwen in raden van bestuur in 2015 en 40% in 2020, door middel van vrijwillige maatregelen en zelfregulering. »

Maar vraag is of vrijwillige maatregelen op het niveau van de lidstaten zullen volstaan om dit doel te bereiken. Daarom en ook om het proces te versnellen, zegt het rapport dat er eventueel zou kunnen “gedacht worden aan quota, aangezien deze hun nut al hebben bewezen.” (p.11). Het heikel debat over de oplegging van een wettelijke verplichting tot quota wordt hiermee opnieuw geopend.

Het rapport onderstreept ook dat inspanningen zich echter moeten richten “op de onderneming in zijn geheel, gegeven het feit dat de aanwezigheid van vrouwen op alle niveaus noodzakelijk is voor een evenwichtige vertegenwoordiging van mannen en vrouwen in leidinggevende functies” (p.11).

- Initiatiefrapport over vrouwen en leidinggevende functies in het bedrijfsleven van Rodi Kratsa-Tsagaropoulou / Commissie rechten van de vrouw en gendergelijkheid
- Nieuwsbericht "Naar-quota-voor-vrouwen-op-leidinggevende-posities" op de website van het Europees Parlement.

Europese Commissie

Europees Commissaris voor Justitie Viviane Reding daagde beursgenoteerde ondernemingen uit om vóór maart 2012 de intentieverklaring "Meer vrouwen in topfuncties" te ondertekenen. Met deze intentieverklaring zeggen beursgenoteerde ondernemingen toe dat zij het aantal vrouwelijke bestuurders zullen verhogen tot 30% in 2015 en tot 40% in 2020. Eerder reeds liet de Commissie het "Report on gender equality and business leadership (2011)" opstellen.

- Meer vrouwen in topfuncties - intentieverklaring
- Report on gender equality and business leadership / European Commission
- Meer informatie op de website van Viviane Reding.

Acties van Viviane Reding:

- 26/9: ontmoeting met Europese businessscholen. Zij zijn van het hoogste belang om meer vrouwen op topposities te krijgen, aldus de Europese commissaris. Lees haar tussenkomst.

Lectuur
Het rapport van het consultancy-bureau McKinsey: "Women matter"


Nieuwsberichten


Kalender

« Juni 2018 »
M D W D V Z Z
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1