Logo Printen Logo RSS logo facebook

Vrouwen en kansengroepen in de Vlaamse media: Monitor diversiteit 2011

Vrouwen en kansengroepen in de Vlaamse media: Monitor diversiteit 2011

Gendergelijkheid en de Monitor Diversiteit 2011

In opdracht van de VRT heeft het ENA [1] een nieuw grootschalig onderzoek uitgevoerd naar diversiteit op het Vlaamse televisiescherm. Uit de resultaten blijkt dat er vooruitgang is gemaakt qua kleur op de VRT-televisienetten, maar dat de aanwezigheid van vrouwen en personen met een handicap op het scherm nog verder moet verbeteren.

Wat genderdiversiteit betreft, zijn de resultaten gemengd. Het totaalbeeld van alle zenders samen blijft stabiel (op 60% mannen en 40% vrouwen). Bij VRT is het onevenwicht iets groter met slechts 34 procent vrouwelijke actoren. Vooral de non-fictie (30 procent vrouwen) is bij VRT weinig genderdivers. Zowel Ketnet als Canvas verbeterden hun genderevenwicht. Eén daarentegen toont zowel bij fictie als bij non-fictie (nog) minder vrouwelijker actoren dan in de vorige meting in 2009. Er is vooral ruimte voor verbetering bij programma’s aangeleverd door productiehuizen, maar ook bij de eigen producties kan het genderdiversiteit evenwichtiger worden.


Klik op de tabel om deze te vergroten!  [2]

Korte voorstelling van de resultaten van het onderzoek
Monitor Diversiteit 2011

Actieplan 2011-2012

De VRT zal in de toekomst nog meer focussen op diversiteit. De openbare omroep heeft daartoe een actieplan ontwikkeld voor 2011-2012 . De krachtlijnen van dat plan werden op 21/9/2011 voorgesteld aan de belangrijkste belangenverenigingen diversiteit. De VRT wil een weerspiegeling zijn van de Vlaamse samenleving en dat ook in haar aanbod vertalen.

De krachtlijnen van het Actieplan Diversiteit 2011-2012 zijn:
- Meten is weten
- Samenwerken is essentieel
- Leren van speerpuntprogramma’s
- Meer mogelijkheden voor slechthorenden en slechtzienden
- Meer diversiteit in het VRT-personeel

Meer informatie over de krachtlijnen het actieplan diversiteit

Charter en Cel Diversiteit

Ook in de beheersovereenkomst met de Vlaamse overheid (2007-2011) wordt er aandacht gegeven aan diversiteit : ’In haar beleid tracht de VRT de diversiteit in de Vlaamse samenleving te weerspiegelen. Het diversiteitsbeleid van de VRT focust op diversiteit in de beeldvorming en op diversiteit betreffende de tewerkstelling.’ En de VRT stelde een "Charter Diversiteit" op om het engagement van de VRT helder te formuleren en kracht bij te zetten. De Cel Diversiteit ondersteunt het beleid ten aanzien van verschillende facetten van diversiteit (leeftijd, geslacht, cultuur, afkomst, beperking of handicap, ...) en werkt het diversiteitsbeleid mee uit. Om het personeel diverser te maken probeert de VRT jongeren van allochtone afkomst in contact te brengen met de media. De Cel Diversiteit stelde hiertoe de brochure "Student zoekt mediaopleiding" op.

Meer informatie over het diversiteitsbeleid van de VRT in het algemeen

[1] ENA staat voor "Elektronisch Nieuwsarchief" en is een samenwerkingsverband tussen onderzoekers van de Universiteit Antwerpen en de Katholieke Universiteit Leuven. Prof. Stefaan Walgrave (UA), Prof. Marc Hooghe (KUL) en de onderzoekers Knut De Swert (UA/UvA), Anne Hardy (UA) en Julie De Smedt (UA) stonden in voor de uitvoering van het project.

[2] Bron grafiek: Monitor Diversiteit 2011: Een kwantitatieve studie naar de zichtbaarheid van diversiteit op het scherm in Vlaanderen / VRT, p.22


Nieuwsberichten


Kalender

« Juni 2018 »
M D W D V Z Z
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1