Logo Printen Logo RSS logo facebook

EIGE evalueert de vooruitgang sinds het BPfA

63. EIGE evalueert de vooruitgang sinds het BPfA

Het "European Institute for Gender Equality (EIGE)" werd opgericht in 2006, maar ging pas voluit van start in 2007. Eén van de voornaamste taken van EIGE is het opstellen van de "European Gender Equality Index". Deze Europese index voor gendergelijkheid moet de vergelijking tussen de situatie in de verschillende EU-landen mogelijk maken. Hij dient tegelijkertijd als stimulans voor de implementatie van de afspraken gemaakt in het Beijing Actie Platform (1995).

EIGE publiceert nu (augustus 2011) een eerste resultaat, namelijk "Review of the Implementation of the Beijing Platform for Action: Reconciliation of Work and Family Life as a Condition of Equal Participation in the Labour Market - Main findings". Het rapport focust vooral op de combinatie werk-privé als voorwaarde voor gelijke participatie van vrouwen en mannen aan de arbeidsmarkt als één van de objectieven van het BPfA, namelijk "Vrouwen en economie".

Het rapport stelt dat het nog steeds vooral vrouwen zijn die de zorg voor de kinderen en ouderen op zich nemen. In Europa, besteden vrouwen tussen de 25 en 40 jaar, drie keer meer tijd per dag aan de zorg voor kinderen dan mannen. Deze cijfers houden rekening met de wetgevende ontwikkelingen op EU-niveau inzake het moederschaps / vaderschaps- en het ouderschapsverlof. Het rapport bevat recente naar sekse opgesplitste data voor ouderschapsverlof en voor tijdsbesteding in verschillende domeinen naast gegevens over de beschikbaarheid en toegankelijkheid van zorgfaciliteiten voor oudere werknemers. Ook de kinderopvangmogelijkheden in de verschillende lidstaten worden bekeken en becommentarieerd.

Wettelijk is er wel, aldus het rapport, een vooruitgang vast te stellen in de mate dat verschillende lidstaten vaders meer responsabiliseren. Ook is er vooruitgang op het vlak van kinderopvang. Nochtans blijven vrouwen de grootste zorgverstrekkers. In vergelijking met mannen zijn zij vaker deeltijds aan het werk. Zij werken ook langer in betaalde en onbetaalde arbeid dan mannen.

Lees het volledige rapport: Review of the Implementation of the Beijing Platform for Action: Reconciliation of Work and Family Life as a Condition of Equal Participation in the Labour Market - Main findings (2011).

Meer weten over EIGE? Lees dan deze factsheet, opgesteld door E-Quality (Nederland). Sleuteldocumenten rond het gelijke kansenbeleid V/M van de Europese Commissie en EIGE vindt u hier.

Meer weten over het BPfA? Lees de samenvatting van de 12 Actiedomeinen van het BPfA, opgesteld door het IGVM.


Nieuwsberichten


Kalender

« Mei 2018 »
M D W D V Z Z
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3