Logo Printen Logo RSS logo facebook

WIDE houdt de vinger aan de pols van het EU-beleid inzake ontwikkelingshulp

61. WIDE houdt de vinger aan de pols van het EU-beleid inzake ontwikkelingshulp

Women In Development Europe (WIDE) is het Europese feministisch netwerk van vrouwenverenigingen, ngo’s voor ontwikkelingssamenwerking, gender specialisten en vrouwenrechtenactivisten. WIDE volgt het ontwikkelingsbeleid van de Europese Unie op de voet, bekritiseert het en formuleert dienaangaande aanbevelingen.

In 2011 publiceerde WIDE twee kritische papers m.b.t. het ontwikkelingsbeleid van de Europese Unie. De eerste paper, "WIDE contribution to current debate on EU development policy", kwam tot stand naar aanleiding van de openbare raadpleging van de Europese Commissie over het Groenboek "EU-ontwikkelingsbeleid ter ondersteuning van groei voor iedereen en duurzame ontwikkeling". De andere paper, "EU Donors under Women’s Watch: WIDE Checks up on Gender Equality and Women’s Rights in the Aid Effectiveness Agenda on the Road to Busan", werd opgesteld in aanloop naar de conferentie over de effectiviteit van de hulpverlening die dit jaar (2011) in Busan (Korea) zal plaatsvinden van 29 november tot 1 december.

De papers hebben een lobbyfunctie, maar dienen ook om het eigen netwerk en de partners te informeren over het actuele debat inzake het ontwikkelingsbeleid van de Europese Unie. Ze belichten belangrijke uitdagingen en formuleren aanzetten tot gezamelijke actie op nationaal en Europees niveau.

In de paper "WIDE contribution to current debate on EU development policy" uit WIDE vooral kritiek op het feit dat de EU _ ook in het Groenboek _ ontwikkeling gelijkstelt aan economische groei en weinig aandacht schenkt aan mensenrechten, menselijke ontwikkeling in het algemeen en aan gendergelijkheid en empowerment van vrouwen in het bijzonder.

- Groenboek van de Europese Commissie: “EU-ontwikkelingsbeleid ter ondersteuning van groei voor iedereen en duurzame ontwikkeling”.
- WIDE-paper: "WIDE contribution to current debate on EU development policy".

De paper "EU Donors under Women’s Watch: WIDE Checks up on Gender Equality and Women’s Rights in the Aid Effectiveness Agenda on the Road to Busan" geeft relaas van de belangrijkste bevindingen en is gebaseerd op een studie in opdracht van WIDE die de ervaringen van vrouwenorganisaties in kaart brengt over het naleven van de EU-donoren van de afspraken gemaakt in de Parijse Verklaring en de Accra Agenda voor Actie. WIDE bestudeert het donorbeleid van de EU aan de hand van intenties en acties in vijf lidstaten, namelijk Oostenrijk, Nederland, Polen, Spanje en Groot-Brittannië. De paper laat zien hoe gendergelijkheid en vrouwenrechten worden gearticuleerd in een veranderde hulpverleningscontext, toont de lacunes en suggereert manieren voor verbetering.

- WIDE paper: "EU Donors under Women’s Watch: WIDE Checks up on Gender Equality and Women’s Rights in the Aid Effectiveness Agenda on the Road to Busan".


Nieuwsberichten


Kalender

« Juni 2018 »
M D W D V Z Z
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1