Logo Printen Logo RSS logo facebook

25/11/2011: Internationale Dag tegen Geweld op Vrouwen: campagnes en beleid in België

Vrijdag 25 november 2011 00:00-23:30 | Op verschillende plaatsen in België en over heel de wereld
25/11/2011: Internationale Dag tegen Geweld op Vrouwen: campagnes en beleid in België

Bij Resolutie 54/134, riep de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties 25 november uit als de Internationale Dag tegen Geweld op Vrouwen.

Ter gelegenheid van deze Internationale Dag tegen Geweld op Vrouwen willen overheden op alle bestuursniveaus en niet gouvernementele organisaties het grote publiek sensibiliseren voor het geweld tegen vrouwen, de voornaamste vorm van schending van de mensenrechten. Ontdek de verschillende activiteiten, campagnes en acties rond 25 november.

Durf neen zeggen!

De campagne waarmee het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen ons bij deze gelegenheid verraste was... het lied Oost West Thuis Best - een lied tegen geweld, gezongen door een dertigtal bekende Belgen.

Meer informatie over deze campagne vindt u op deze pagina en via de persconferentie van het IGVM ter gelegenheid van de internationale dag tegen geweld op vrouwen.

Daarnaast ontwikkelde het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen twee clips over partnergeweld in samenwerking met het IHECS (Institut des Hautes Etudes des Communication sociales).

Pleisterdoosjes met Crisiskaart Stop partnergeweld

Geweld provincie Vlaams Brabant 25/11/2011

Voor de zevende keer organiseert de Dienst Diversiteit en Gelijke Kansen van de provincie Vlaams Brabant een publiekscampagne naar aanleiding van de Internationale Dag van de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen op 25 november in samenwerking met de lokale besturen. Op publieke plaatsen zoals markten, stations, bibliotheken, winkelstraten, worden pleisterdoosjes uitgedeeld met informatie waar men terecht kan voor hulp. Deze campagne legt de vinger op de wonde over een thema dat nog te veel taboe is waardoor men vaak te lang wacht om gepaste hulp te vragen.

Sensibiliseringsspot partnergeweld (huisartsen)

Op die dag publiceert ook de CAW van provincie Vlaams-Brabant een filmpje rond huiselijk geweld om huisartsen te sensibiliseren rond deze problematiek zodat zij slachtoffers vlugger door zouden verwijzen naar hulpverlening. Op die manier kunnen hulpverleners vlugger ingrijpen in de geweldspiraal en kunnen de onderliggende psychosociale problemen aangepakt worden. Meer informatie over het thema "geweld" op de website van de CAW.

Verspreiding op grote schaal van allerhande gadgets rond het thema intrafamiliaal geweld

Naar aanleiding van 25 november deelt het Provinciaal Overleg Partnergeweld van de Provincie Oost-Vlaanderen op grote schaal allerhande gadgets rond het thema intrafamiliaal geweld. Daarnaast worden ook persconferenties georganiseerd, wordt er deelgenomen aan debatten, geeft men op eenvoudig verzoek uiteenzettingen voor verenigingen rond het thema fysiek en seksueel geweld op volwassenen, ... Meer informatie rond het thema geweld.

Provincie Oost-Vlaanderen 25/11/2011

Theatervoorstelling ’Tussentijd’

In het kader van de Internationale dag tegen geweld op vrouwen organiseerde de Dienst Welzijn en Gezondheid van de Provincie Antwerpen, verantwoordelijk voor geweld en slachtofferbeleid de theatervoorstelling ’Tussentijd’ op 23 november 2011. ’Tussentijd’ zet een koppel jonge dertigers in de kijker. Ze wonen in een hip interieur en hun carrière is belangrijk. Hun relatie komt op scherp te staan wanneer er fysiek geweld voorkomt. Praten over partnergeweld is nog steeds niet eenvoudig. Deze interactief opgebouwde theaterproductie zal voldoende stof bieden voor discussie. Meer informatie rond het toneelstuk.

Tussentijd 25/11/2011

Bang

De Beweging tegen Geweld – vzw Zijn organiseert van 21 tot en met 25 november in het provinciehuis van Leuven n.a.v. de internationale dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen de fototentoonstelling ‘BANG’. De beste foto’s - rond het thema ‘intrafamiliaal geweld’ worden tentoongesteld. De winnaars worden gekozen door een jury onder het voorzitterschap van Lieve Blancquaert.

Bang 25/11/2011

Geweld, geen gezicht’-applicatie op Facebook

Met de sensibilisatiecampagne ‘Geweld, geen gezicht’ maken zij-kant en VIVA-SVV jongeren bewust van de symptomen, gevaren en gevolgen van partnergeweld. Omdat een gezonde relatie opbouwen niet altijd eenvoudig is, vind ontwierp zij-kant een Facebookapplicatie met relatietips, getuigenissen van slachtoffers van partnergeweld en hulpadressen. Van 11 tot 25 november 2011 houdt "Facetoek-mobiel" halt op typische jongerenplekken in heel Vlaanderen. Lees hier alles over de campagne of ga naar www.horenzienenpraten.be voor informatie over partnergeweld en hulpadressen.

Geweld geen gezicht 11/11/2011

Witte Lintjes Campagne

Op vrijdag 18 november 2011 organiseerde Vrouw & Maatschappij de Witte Lintjes campagne in Vlaanderen en Brussel. De Witte Lintjes of "White Ribbon" campagne is een internationale campagne tegen het geweld op vrouwen. In 41 gemeentes werden Witte Lintjes uitgedeeld. De pendelaars ontvingen ook een flyer met de boodschap "ouderen zijn niet te kloppen". Meer informatie rond de campagne

Vrouw en Maatschappij Flyer 25/11/2011

De Veertiendaagse van de Gelijkheid van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en van Brussel Hoofdstad

logo Veertiendaagse 2011 Quinzaine des Femmes

Wij brengen u graag in herinnering dat de Veertiendaagse van de Diversiteit en de Gelijke Kansen (Brussels Hoofdstedelijk Gewest) en de Veertiendaagse van de Vrouw (Brussel Hoofdstad) worden afgesloten op 25 november. Beide programma’s omvatten verschillende evenementen rond het thema "geweld op vrouwen".

Programma van de Veertiendaagse van de Diversiteit en de Gelijke Kansen

Programma van de Veertiendaagse van de Vrouw

Campagnes in Franstalig België

Bekijk het artikel "Journée Internationale pour l’élimination de la violences à l’égard des femmes" op de Franstalige versie van onze website.

En ook ...

In een apart artikel op deze website verzamelden wij recente belangrijke teksten i.v.m. geweld op vrouwen uit de wetgeving en het beleid in België

Raadpleeg op onze site alle artikelen en evenementen rond de Internationale Dag tegen het Geweld op Vrouwen.


Nieuwsberichten


Kalender

« Juni 2018 »
M D W D V Z Z
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1