Logo Printen Logo RSS logo facebook

In de collectie van het Amazone-Informatiecentrum

Het is niet de eerste keer dat er binnen de vrouwenbeweging en binnen het gelijke kansenbeleid aandacht uitgaat naar "seksisme" en "genderstereotypen". Resultaten van eerdere projecten kan u terugvinden in het Amazone-Informatiecentrum. Wij geven u hieronder een voorsmaakje.

Uiteraard blijft Amazone ook op dit moment informatie verzamelen in verband met "seksisme" en "genderstereotypen", in zoverre deze afkomstig is of financieel ondersteund wordt door overheden of uitgaat van vrouwenverenigingen of het bredere middenveld. Spoor deze op via onze online catalogus.

Gebruik bij uw zoekactie trefwoorden als "vrouwbeelden", "stereotypering", "rolgedrag" of gebruik de thesaurusmodule in de linkerkolom.

Onze contactgegevens:
Amazone Informatiecentrum
Middaglijnstraat 10
Tel.: 02/229 38 07
docu@amazone.be
Je vindt ons ook op facebook


1993: "Hij en zij. ’t Is de taak van allebei"
Campagne van toenmalig federaal minister voor Gelijke Kansen, Miet Smet, uitgebracht na een advies van de Raad van Gelijke Kansen voor Mannen en Vrouwen over de taakverdeling binnen het gezin.

Meer informatie hierover in de publicaties:
- Miet Smet: Tien jaar beleid 1985-1995
- Advies nr. 1 van 27 juni 1994 van de Raad van de Gelijke Kansen voor Mannen en Vrouwen betreffende de verdeling van de zorgtaken tussen mannen en vrouwen binnen het gezin en binnen de maatschappij


1997: Leesproject "Groot gelijk"
Project van de Vlaamse minister van Brusselse Aangelegenheid en Gelijke Kansenbeleid. Tien leesboekjes met didactische mapjes voor kinderen van 6 tot 8 jaar in het basisonderwijs. Doel is kinderen op een leuke en positieve manier kennis te laten maken met het gelijke kansenthema.

Leesproject Groot Gelijk - Vreemd vuur Leesproject Groot Gelijk - Voorbij de zee Leesproject Groot Gelijk - de brief die Rosie vond Leesproject Groot Gelijk - Een plekje een stekje Leesproject Groot Gelijk - Prottenkindje
Leesproject Groot Gelijk - Frieda Leesproject Groot Gelijk - En ik Leesproject Groot Gelijk - Bekkie bek toe Leesproject Groot Gelijk - Bozo de shunk Leesproject Groot Gelijk - De koningen van de straat

Deze boekjes en de bijbehorende didactische mapjes bevinden zich in de collectie van het Amazone Informatiecentrum.


1998: "Ons gezin, een duobaan: huisagenda"
Huishoudagenda, met een overzicht van huishoudelijke taken per week en verplaatsbare steekkaartjes die gezinsleden verbeelden, als onderdeel van een Actiekit rond de taakverdeling in het gezin, uitgewerkt op vraag van de Gezinsbond (eerder: Bond van Grote en Jonge Gezinnen).

Ons gezin, een duobaan

Meer publicaties over dit project:
- (1998) Ons gezin is een duobaan : ouderschapsverlof : een onderzoek bij ouders met jonge kinderen
- (1997) Ons gezin is een duobaan : gezinsdialoog
- (1997) Ons gezin is een duobaan : overzicht van sensibilisatieacties in de Europese Unie


2003: "DEUCE"
Het Deuce-project, als onderdeel van het grotere "Evenwicht maakt sterk"-project, met de steun van ESF, om de overheid, de sociale partners, sectoren en vrouwen zelf te sensibiliseren rond horizontale en verticale segregatie op de arbeidsmarkt.

Rapport:
- (2003) Deuce : labour market statistics from a gender perspective, december 2002


2013: "Study of collected narratives on gender perceptions in the 27 EU Member States"

Op vraag van EIGE werd een verzameling gemaakt van verhalen van gender percepties in de 27 lidstaten van de EU om zo de hardnekkigheid van stereotiep gedrag en stereotiepe houdingen te kunnen aantonen. De verhalen werden geanalyseerd vanuit een genderinvalshoek en men ging na hoe genderstereotypen de levens van mensen beïnvloeden, wat gendergelijkheid in de weg staat en hoe genderstereotypering kan worden vermeden.

De studie gaat gepaard met een online databank, die kan dienen als basis voor verder onderzoek. Ook de getuigenissen zijn afzonderlijk te lezen en doorzoekbaar via verschillende criteria.


Nieuwsberichten


Kalender

« Mei 2018 »
M D W D V Z Z
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3