Logo Printen Logo RSS logo facebook

De Europese Lobby geeft commentaar op het "EU-witboek over de pensioenen"

40. De Europese Lobby geeft commentaar op het "EU-witboek over de pensioenen"

Op 16 februari 2012 stelde de EU het "Witboek: Een agenda voor adequate, veilige en duurzame pensioenen (2012)" voor. Dit EU-witboek over de pensioenen kwam er omdat er een oplossing moet gevonden worden voor de vergrijzing van de Europese bevolking en het feit dat er in verhouding minder personen op de arbeidsmarkt zullen zijn. Bovendien verwachten de EU-burgers van Europa dat het zich bezig houdt met deze problematiek.

Als maatregelen om de EU-landen te helpen de pensioenen betaalbaar te houden suggereert het EU-Witboek 2 pistes voor oplossing:

  • enerzijds moedigt het mensen aan om langer te werken en meer te sparen voor later
  • anderzijds moet pensioensparen veiliger en rendabeler worden.

Lees het volledige EU-witboek en de publieksamenvatting en bekijk de video.

Bij lezing van het EU-witboek was de EWL zowel opgetogen als teleurgesteld. Positief, aldus de Lobby, is het feit dat het witboek de pensioenenkloof bespreekt en de nood om de grotere context van genderverschillen in pensioenen te onderzoeken onderlijnt. Het EU-witboek onderkent dat er verschillen zijn tussen vrouwen en mannen in arbeid, inkomen, belastingen en loopbaanonderbrekingen en deeltijds werk voor familiale redenen. Anderzijds betreurt de Lobby het feit dat het witboek focust op de pensioenen van de tweede en derde pijler, en zwijgt over de eerste pijler en de staatspensioenen. De EWL zal de toepassing van het witboek dan ook in de gaten houden en erop toezien toezien dat het in het EU-witboek aangekondigde engagement om “de goede praktijken" voor het dichten van de pensioenenkloof te identificeren en aan te raden (op het vlak van de bevordering van gelijke lonen, het recht op minimale pensioenen, zorgkredieten en pensioenrechten bij scheidingen) wordt nageleefd.

Lees het nieuwsbericht op de website van de Europese Vrouwenlobby.

Eerder (2/1/2012) legde de Europese Vrouwenlobby een brief voor aan commissievoorzitter José Manuel Barroso met een viertal aanbevelingen aangaande vrouwenpensioenen. De EWL vroeg de EU:

  • Europese standaarden te ontwikkelen zodat pensioenen rekening kunnen houden met zorgperiodes
  • de pensioenkloof te dichten door rekening te houden met de verschillende loopbanen van vrouwen en mannen en de stijgende zorgnoden in het kader van de EU-Strategie 2020
  • individuele pensioenrechten te waarborgen voor oudere vrouwen van vandaag
  • sterke staatspensioenen veilig te stellen en aandacht te schenken aan gender in de tweede en derde pensioenpijler.

Lees de brief van de EWL aan commissievoorzitter José Manuel Barroso.


Nieuwsberichten


Kalender

« Mei 2018 »
M D W D V Z Z
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3