Logo Printen Logo RSS logo facebook

Doe zoals Amazone, kies voor de natuur in 2012!

Doe zoals Amazone, kies voor de natuur in 2012!

Context

De gezondheid van een persoon is een basisvoorwaarde voor zijn of haar emancipatie en deze hangt in belangrijke mate af van een gezonde en een gevarieerde voeding. Vandaag zijn voedingsproblemen (die zich vaak uiten in zwaarlijvigheid en suikerziekte) een plaag die moeilijk te stoppen is. In Sint-Joost-ten-Noode krijgen vele gezinnen te maken met de gevolgen van een slechte voeding (tekort aan informatie, budgettaire keuzes, moeilijkheden om de voedingsgewoontes te veranderen, enz.).

Overal ter wereld beschikten en nog steeds beschikken vrouwen over een traditionele kennis die gebaseerd is op de landbouw en op culinaire vaardigheden.

In Brussel wonen tal van vrouwen die afkomstig zijn uit andere culturen en die hun kennis willen delen om ons opnieuw vertrouwd te maken met gezonde voedingsgewoontes. Een gezonde manier van eten betekent het vermijden van ready-made voedingswaren, geproduceerd door een industrie die een groeiende verslaving ten opzichte van schadelijke voedingswaren in de hand werkt (toegevoegde voedingsstoffen, suikers, vetten, enz.).

Doelstellingen

☞ De competenties van de vrouwen ontwikkelen en hun emancipatie bevorderen door middel van
- een sensibilisering rond de uitdagingen die gepaard gaan met een gezonde voeding
- een vergaren van kennis en kundigheden over het kweken van groenten en de bereiding ervan, vooral door gebruik te maken en het onderling uit te wisselen van ervaring en traditionele kennis onder de deelneemsters.
- een opname binnen een collectieve dynamiek gebaseerd op delen, uitwisselen en solidariteit.

☞ De link leggen tussen de tuin en het bord betekent de stap zetten van lokaal naar globaal door:
- beter te begrijpen waar de voedingswaren die we verbruiken vandaan komen en wat hun productiekosten zijn
- te weten wat onze plaats is in de voedselketen
- te leren hoe we anders kunnen consumeren rekening houdend met de seizoenen, maar ook met economische, ethische en ecologische criteria
- zich vragen te stellen en als burger in te grijpen in een problematisch systeem.

Workshops:

Stedelijke landbouw:

Deze workshops worden georganiseerd in samenwerking met de verenigingen Le début des Haricots en Les Jardins de Pomone. De workshops moeten de tuin van Amazone omvormen tot een stedelijke moestuin. De nadruk wordt vooral gelegd op aromatische kruiden en op groenten die vaak vergeten worden. Elke workshop biedt de mogelijkheid om kennis te maken met allerlei groentesoorten, met wilde planten, enz. en leert hoe deze moeten gekweekt en vermenigvuldigd worden en hoe ze bij het koken kunnen gebruikt worden.


Duurzaam koken:

De culinaire workshops worden gegeven door de vereniging Rencontre des Continents. Zij worden aangepast aan de informatie die wordt uitgewisseld tijdens de workshops tuinieren. De culinaire workshops gaan over de vele soorten ecologisch verantwoorde voeding en bieden recepten aan die te maken hebben met de thema’s die door de deelneemsters werden gekozen en uitgewerkt. Naast informatie over de ingrediënten biedt elke workshop de mogelijkheid om op een meer globale manier na te denken over de impact van de voeding op het milieu en op de wereldeconomie.


Van lokaal naar globaal: Small is Beautiful

☞ Het project Beste Groenten Madame! is in de eerste plaats gericht naar de bewoonsters van Sint-Joost-ten-Noode en de Middaglijnwijk. Dit om al te grote verplaatsing te vermijden en om samenwerking tussen de deelneemsters te stimuleren. Maar dit betekent niet dat Amazone mensen wil uitsluiten die uit het project Beste Groenten Madame! kennis, praktijk en inspiratie willen halen en zelf een dergelijk project zouden willen opstarten.

☞ Van lokaal naar globaal, dat betekent ook van het individu naar de groep! Eenzelfde sfeer van samenwerking, uitwisseling en wederzijdse ondersteuning vormen de kern van het project Beste Groenten Madame!

Contacteer:
Vinciane Cappelle - v.cappelle@amazone.be - T 02 229 38 57
Blog: http://bestegroentenmadame.blogzoone.net/


Nieuwsberichten


Kalender

« Mei 2018 »
M D W D V Z Z
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3