Logo Printen Logo RSS logo facebook

11 oktober 2012: Eerste internationale dag van het meisje

Eind 2011 jaar besliste de VN om 11 oktober uit te roepen tot de Internationale dag van het meisje, om zo de aandacht te vestigen op de mensenrechten van meisjes, en op de ongelijkheid die er wereldwijd heerst tussen jongens en meisjes.

Die beslissing kwam er na lobbywerk door Plan International in samenwerking met andere organisaties en met de steun van de Canadese overheid. Plan International lanceert dan ook officieel de campagne Because I am a Girl op deze dag. De campagne focust op onderwijs voor meisjes, kindhuwelijken en geweld. Onder het motto Alle meisjes naar school! doet ook Plan België mee. Koen Wauters en Marie Gillain zijn peter en meter van de actie Steek je hand op voor meisjes, waarbij je via Facebook of met een foto je steun kunt betuigen. Op de website zijn ook een dossier over meisjesonderwijs en een beleidsdossier te vinden. Om de actie kracht bij te zetten, lanceerde Plan België een filmpje, waarin een groep meisjes uit het 3de secundair moeten werken terwijl de jongens les kunnen volgen.

Op 11 oktober stelt Plan International het nieuwe rapport Because I am a Girl: Learning for Life voor. Neem ook een kijkje op hun publicatiepagina, met de jaarlijkse State of the World’s Girls rapporten en hun andere publicaties rond meisjes en gender.

Plan EU heeft een informatieve quiz Play your cards right op de website.

De VN kozen kindhuwelijken als thema voor de eerste Dag van het meisje. Zo lanceert de UNFPA op 11 oktober de campagne Too young to wed met een nieuwe publicatie en een tentoonstelling. Het nieuwe rapport over kindhuwelijken, Marrying too Young: End Child Marriage, is beschikbaar zijn vanaf 11 oktober. Voor de foto- en multimediatentoonstelling Too young to wed kun je naar New York trekken, of je kan een kijkje nemen op de blog en website. UNFPA kondigde ook aan om 20 miljoen dollar extra vrij te maken voor de strijd tegen kindhuwelijken. Ook UNICEF focust op kindhuwelijken. Wie meer wil weten over het thema kan ook terecht op de website van het United Nations Girls’ Education Initiative (UNGEI).

Wereldwijd grijpen heel wat organisaties 11 oktober aan om het thema op de agenda te zetten. Zo maakt het Girls Not Brides netwerk van de dag gebruik om de strijd tegen kindhuwelijken in de kijker te zetten met een algemene oproep om je steun voor het afschaffen van kindhuwelijken uit te spreken. CARE USA, een humanitaire organisatie die vecht tegen armoede en lid is van het Girls Not Brides netwerk, voert ook actie tegen kindhuwelijken en roept zijn sympathisanten op om een petitie te ondertekenen die gericht is Secretary of State Hillary Clinton, met het dringende verzoek om meer te ondernemen in de strijd tegen kindhuwelijken. Canada speelde een belangrijke rol bij het lobbyen voor een Internationale dag van het meisje en zet nu in op bewustmaking met postkaarten, posters en beeldmateriaal. 10x10, een film over én actiegroep voor onderwijs voor meisjes, heeft op zijn website modellessen die leerkrachten naar aanleiding van de Dag van het meisje kunnen gebruiken.


Nieuwsberichten


Kalender

« Mei 2018 »
M D W D V Z Z
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3