Logo Printen Logo RSS logo facebook

De Interparlementaire Unie

IPU logoDeze internationale organisatie van parlementen van soevereine staten heeft zelf een aantal Verklaringen en Actieprogramma’s uitgevaardigd of conferenties georganiseerd om de gelijke toegang van mannen en vrouwen tot de politiek te bevorderen. [1]

 • Plan of Action to Correct Present Imbalances in the Participation of Men and Women in Political Life. (Parijs, 26 maart 1994)
  Dit actieplan bevat de voornaamste input voor de Vierde Vrouwen wereldconferentie (Beijing1995). Het stelt enkele stappen voor om de lage deelname van vrouwen in de politiek op 4 gebieden te verhelpen: de voorwaarden voor actieve deelname van vrouwen aan de politiek; de juridische basis voor gelijkheid, deelname in de politiek op nationaal niveau en de participatie van vrouwen in de activiteiten van de IPU.
 • Parlementaire verklaring van Beijing (in consensus aangenomen door de deelnemers aan de Dag van de Parlementariërs naar aanleiding van de 4de wereldvrouwenconferentie in Beijing, 7 september 1995).
 • Specialized Inter-Parliamentary Conference on the theme Towards Partnership between Men and Women in Politics. (New Delhi, 14-18 februari 1997)
  Conferentie met als belangrijkste thema’s het partnerschap tussen vrouwen en mannen in de politiek, een meer evenwichtige verdeling van politieke verantwoordelijkheden tussen de geslachten, politieke en electorale training van vrouwen, financiering van campagnes en het beeld van vrouwelijke politici in de media.
 • Universal Declaration on Democracy. (Caïro, 1997)
  Paragraaf 4 van deze Verklaring stipuleert uitdrukkelijk dat democratie onmogelijk is zonder een hecht partnerschap tussen mannen en vrouwen in het bestuur, waarbij ze in gelijkheid en complementariteit werken en verschillen als een verrijking ervaren.
 • Partnergroep voor gelijkheid man/vrouw
  Na haar Conferentie in New Delhi besloot de Interparlementaire Unie dat voortaan op een meer systematische manier rekening moest gehouden worden met de notie van samenwerking tussen mannen en vrouwen in al haar activiteiten. Ze creëerde daarom de "Partnergroep voor gelijkheid man/vrouw", welke erover waakt dat de interesses en gezichtspunten van mannen en vrouwen op een gelijke manier aan bod komen in alle activiteiten en beslissingen van de Interparlementaire Unie.

[1] Meer informatie in de module «Democracy through Partnership Between Men and Women in Politics» op de website van IPU.


Nieuwsberichten


Kalender

« Mei 2018 »
M D W D V Z Z
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3