Logo Printen Logo RSS logo facebook

SP.A

De SP.A werkte een knip-en-plakprogramma uit voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat is opgebouwd rond vijf domeinen of bouwstenen. Wat de SP.A wil op ieder domein wordt uitgewerkt in hoofdstukken, waarin telkens een lijst concrete maatregelen is opgenomen. Dit is het knip-en-plakgedeelte, waaruit elke afdeling de meest geschikte voorstellen kan kiezen.

Bouwsteen 1: basiscomfort voor iedereen

 • De SP.A wil betaalbaar en comfortabel wonen voor iedereen realiseren door een grote en kwalitatiever woningaanbod. Een voorbeeld van een mogelijke maatregel is het verbeteren van de doorstroming van vrouwen uit vluchthuizen naar de sociale of private woonmarkt (p. 8)
 • Veiligheid: voorgestelde maatregelen hier zijn sensibilisering rond intrafamiliaal geweld (p. 12); buurtwandelingen met specifieke doelgroepen zoals senioren of allochtone vrouwen om knelpunten op te lijsten (p. 13)
 • Nette, goed onderhouden buurten: een mogelijke actie is sensibilisering rond bewegingsvrijheid op de stoep, bv. voor rolstoelen en kinderwagens (p. 16)

Bouwsteen 2: samen staan we sterker

 • De gemeente moet het sociaal contact bevorderen. Zo kan er een jaarlijkse gemeentelijke babyborrel georganiseerd worden (p. 25)
 • Bij de mogelijke maatregelen voor een kwaliteitsvolle publieke ruimte, vinden we speelelementen voor kinderen, toegankelijke, babyvriendelijke openbare toiletten met luiertafels, en voldoende borstvoedingsvriendelijke plaatsen (p. 27)

Bouwsteen 3: werken voor welzijn

 • De combinatie werk en gezin moet gemakkelijker worden.
 • Betaalbare kinderopvang in de buurt is een must. Er worden maatregelen voorgesteld voor meer kinderopvang, beter betaalbare kinderopvang, en een betere kwaliteit van de kinderopvang (p. 35-36)
 • Zelfstandig leven: voorstellen zijn een verhoging van de mantelzorgpremie voor ouderen, en aandacht voor holebi-senioren (p. 42), een toelage voor ouders met een zwaar gehandicapt kind, een netwerk van speelotheken (p. 43)
 • Ontwikkelingssamenwerking kan ook op gemeentelijk niveau aandacht krijgen, bv. met activiteiten op internationale vrouwendag op 8 maart (p. 44)

Bouwsteen 4: trots op elk talent

 • Mogelijke maatregelen voor kinderen en jongeren zijn stimulansen om kleuters regelmatig naar school laten gaan, en het zorgen voor brede scholen (p. 46)

Bouwsteen 5: modern bestuur

 • Een lokaal bestuur moet zorgen voor een efficiënte, flexibele en toegankelijke dienstverlening, en kan dit onder meer realiseren door het oprichten van een sociaal huis, dat functioneert als een basisloket rond allerlei diensten en voorzieningen, bv kinderopvang, wonen, mantelzorg, gezinszorg, enz. (p. 61)
 • Het lokaal bestuur moet een gelijkekansenbeleid voeren bij de aanwerving van personeel (p. 62). Dat kan door een anti-discriminatiebeleid, geslachtsneutrale taal over huwelijk/ouderschap, evenredige vertegenwoordiging van vrouwen en mannen in jury’s en examencommissies, vacatures en opleidingen extra bekend te maken bij vrouwen, vrouwen te stimuleren om promoties te grijpen, flexibel werken, actieplannen met streefcijfers per doelgroep, adviesorganen met max. 60% van het zelfde geslacht, bij nieuwe straatnamen ook vrouwennamen te zoeken (p. 63-4)

Nieuwsberichten


Kalender

« Januari 2019 »
M D W D V Z Z
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3