Logo Printen Logo RSS logo facebook

Officiële instellingen

Bundesministerium für Familie, Senioren, Frauen und Jugend
Talen: Duits
Dit federale ministerie moet ondermeer de aandacht voor de gelijkheid tussen vrouwen en mannen in het beleid stimuleren. De dienst ’Frauenministerium’ ontwikkelt wetgevende initiatieven in deze zin en is verantwoordelijk voor de implementie van gender mainstreaming in de federale departementen. Daarnaast ontwikkelt het ’Frauenministerium’ actieprogramma’s, financiert het onderzoeken en studies, ondersteunt het de vrouwenbeweging en leidt het de federale en provinciale werkgroepen die zich bezig houden met geweld op vrouwen en mensenhandel. Op de website van het Bundesministerium vind je persberichten, de belangrijkste wetgeving inzake gelijkheid v/m, actieplannen, publicaties en door de overheid gefinancierd onderzoek en instellingen die zich bezig houden met de gelijkheid tussen vrouwen en mannen. Deze site kan een vertrekpunt zijn naar andere interessante webites in verband met gelijkheid v/m, zoals: http://www.peking-plus-zehn.de/; http://www.frauenmachenkarriere.de/Home/.

IMA - Interministeriellen Arbeitsgruppe Gender Mainstreaming der Bundesregierung
Talen: Duits
Omdat in 1999 de gelijkheid tussen vrouwen en mannen wettelijk werd verankerd in de Duitse wetgeving, werd in 2000 een interministeriële werkgroep voor gender mainstreaming opgezet (IMA), die wordt gecoördineerd door het Bundesministerium für Familie, Senioren, Frauen und Jugend en werd er een aparte website ontwikkeld rond deze strategie. Je kan er ondermeer terecht voor uitleg omtrent theoretische concepten, pilootprojekten, publicaties en voor informatie over hoe gender mainstreaming wordt gerealiseerd in de verschillende streken (Länder) en op gemeentelijk niveau, met links naar de specifieke websites.

Ausschuss für Familie, Senioren, Frauen und Jugend van de Deutscher Bundestag Talen: Duits,
Talen: Engels, Frans
Deze Commissie voor Familieaangelegenheden, Senioren, Vrouwen en Jeugd is gesitueerd binnen het Duitse Parlement. Zij is verantwoordelijk voor alle parlementaire aangelegenheden in relatie tot gezin, ouderen, vrouwen en jeugd. Zij dient wetsvoorstellen in, stelt parlementaire vragen, bereidt resoluties en rapporten voor en behandelt Europese aangelegenheden terzake. Aandachtspunten van deze Commissie zijn ondermeer de combinatie van gezin en betaalde arbeid en de promotie van de gelijke behandeling van vrouwen en mannen. Deze Commissie controleert het beleid van de Bundesminister für Frauen, Senioren, Frauen und Jugend.

Ausschuss für Frauen und Jugend van de Deutscher Bundesrat
Talen : Duits
Deze Commissie voor Vrouwen en Jeugd is een commissie binnen de Duitse Bondsraad. De Bondsraad is een vergadering met afgevaardigden uit de regeringen van de verschillende Länder en is een belangrijk wetgevend bestuursorgaan. Deze Commissie houdt zich bezig met de punten in relatie tot vrouwen en Jeugd op de agenda van het Bundesministerium für Frauen, Senioren, Frauen und Jugend.

Konferenz der Gleichstellungs- und Frauenministerinnen, -minister, -senatorinnen und -senatoren der Länder (GFMK)
Talen: Duits
In 1991 organiseerden negen vrouwelijke ministers en drie staatssecretarissen in Potsdam de eerste ‘Gleichstellungs- und Frauenministerinnenkonferenz’ om de gemeenschappelijke grondlijnen uit te tekeken voor een gelijkekansenbeid in de verschillende Länder en om maatregelen te nemen om de situatie van vrouwen te verbeteren. Sindsdien heeft deze conferentie éénmaal per jaar plaats op verschillende locaties. Voor informatie omtrent de conferentie van 2006 !

Kompetenzzentrum Frauen in Wissenschaft und Forschung / Centre of excellence Women and Science
Talen: Duits, Engels
Het Kompetenzzentrum is het federale knooppunt voor de realisatie van gelijke kansen van vrouwen en mannen in wetenschap en onderzoek in Duitsland. Het fungeert als denktank voor de samenwerking tussen wetenschap en beleid en werkt zowel op nationaal als Europees niveau. Uiteindelijk doel van dit centrm is het aantal vrouwen in wetenschap en onderzoek verhogen op een structurele manier. De website bevat een databank van vrouwelijke wetenschapsters werkzaam aan de Duitse universiteiten (“Femconsult”), statistieken, een uitwisselingsforum en informatie over het Total E-Quality label.

Gleichberechtigung goes online
Taal : Duits
Deze site wordt gesubsidieerd door het Ministerie van de Gelijke Kansen v/m. Je vindt er online informatie voor gelijke kansenambtenaren: actuele ontwikkelingen en gegevens over de situatie van vrouwen gerangschikt per thema, een archief van e-folders en e-publicaties en een discussieforum.


Nieuwsberichten


Kalender

« Juni 2018 »
M D W D V Z Z
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1