Logo Printen Logo RSS logo facebook

25/11/2012: Internationale Dag tegen Geweld op Vrouwen: campagnes en beleid in België

Zondag 25 november 2012 |

25 november is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de Internationale Dag Tegen Geweld Op Vrouwen. Daarom organiseren niet-gouvernementele organisaties en overheden van alle bestuursniveaus ieder jaar activiteiten en campagnes rond geweld op vrouwen. Hieronder staat een overzicht van dit jaar.

Mannen durven neen zeggen tegen geweld op vrouwen

JPEG

De nadruk van de campagne van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen lag dit jaar op de verantwoordelijkheid van mannen. Mannen kunnen en durven zich verzetten tegen geweld op vrouwen. Met getuigenissen van enkele bekende mannen werd een choquerende en aangrijpende videoclip gemaakt die dit thema wil aankaarten.
Daarnaast heeft het Instituut radiospots gemaakt die uitgezonden worden om het grote publiek te sensibiliseren rond de problematiek van geweld op vrouwen.

Chic is het niet... huiselijk geweld, dat slaat nergens op!

In de provincie Antwerpen wordt op 24 november actie gevoerd in Mechelen tegen geweld op vrouwen. Naast een persconferentie en een voorstelling van het aanbod in hulpverlening zijn er optredens met onder andere het campagnelied ’Oost West’.

Lees hier de tekst van het campagnelied ’Oost West’ (pdf - 39kB)

Witte Lintjescampagne

De provincie Limburg roept haar inwoners op om zich solidair te tonen tegen geweld in het gezin door tussen 25 november en 6 december een wit lintje te dragen.

JPEG

Sensibilisering

De provincie Oost-Vlaanderen heeft heel wat campagnemateriaal ter beschikking voor de Internationale Dag tegen Geweld op Vrouwen. Je kan hier posters downloaden.

JPEG

Praat voor het ploft

Ook in provincie West-Vlaanderen wordt iedereen aangemoedigd om een wit lintje te dragen als teken van betrokkenheid bij de problematiek van geweld binnen het gezin. Verder worden er acties en filmvoorstellingen georganiseerd in Brugge.

Partnergeweld (g)een taboe (meer)

CAW De Papaver in Ieper organiseert een studienamiddag rond partnergeweld op 29 november. Ze willen het thema bij eerstelijnshulpverleners bespreekbaar maken. Ook andere CAW’s hebben campagnes uitgewerkt rond huiselijk geweld of plannen sensibiliseringsmomenten voor de politie.

Zeg het met post-its

PNG

Zij-kant en VIVA-SVV springen creatief om met het beeld van het witte lintje en roepen op om met behulp van post-its de vorm van een wit lint na te bootsen op ruiten. Lees hier het persdossier.

Met de website www.horenzienenpraten.be en onder het motto ‘Je hebt geen hoofdpijn nodig om nee te zeggen’ willen zij-kant en VIVA-SVV mensen sensibiliseren over seksueel geweld binnen een relatie.

Ik ben jouw schatje NIET

Vrouw & Maatschappij deelt in stations en op andere druk bezochte plaatsen witte lintjes en flyers uit. Dit jaar ligt de focus van de campagne op seksuele intimidatie op straat. Klik hier voor het persbericht.

GIF

Studiedag geweld, gender en weerbaarheid

Vrouwennetwerk IVCA en ella vzw organiseren op 4 december in Antwerpen een studiedag met workshops, lezingen, een film en een panelgesprek.

BANG!

De fototentoonstelling over familiaal geweld die vzw Zijn vorig jaar uitwerkte voor de Internationale Dag tegen Geweld op Vrouwen kan je van 7 tot 17 december bezoeken in de bibliotheek Tweebronnen in Leuven. Dit jaar werkt vzw Zijn ook rond de link tussen alcohol en partnergeweld.

JPEG

Heksennacht

In Gent organiseert het Heksennacht collectief, een samenwerkingsverband tussen leden van FEL, Hollaback!Gent en Queerilla, een reeks activiteiten naar aanleiding de Internationale Dag tegen Geweld op Vrouwen. Op het programma staan een straatactie, een workshop zelfverdediging en weerbaarheid en een praatgroep over seksueel geweld en overlevers.

De Veertiendaagse van de Gelijke Kansen en de Diversiteit
De Veertiendaagse van de Vrouw

Ter gelegenheid van de De Veertiendaagse van de Gelijke Kansen en de Diversiteit organiseert de gemeente Elsene activiteiten rond partnergeweld. Je kan een tentoonstelling bezoeken, een toneelstuk bijwonen en er zal een groot wit lint gemaakt worden op het Flageyplein.

De Veertiendaagse van de Vrouw staat eveneens in het teken van geweld op vrouwen. Onder de activiteiten bevinden zich een workshop zelfverdediging, een colloquium over genitale verminking en een toneelstuk.

  • Programma van De Veertiendaagse van de Gelijke Kansen en de Diversiteit
  • Programma van De Veertiendaagse van de Vrouw

JPEG

Campagnes in Franstalig België

Bekijk het artikel "Journée Internationale pour l’élimination de la violences à l’égard des femmes" op de Franstalige versie van onze website.

En ook ...

Raadpleeg op onze site alle artikelen en evenementen rond de Internationale Dag tegen het Geweld op Vrouwen.


Nieuwsberichten


Kalender

« Juni 2018 »
M D W D V Z Z
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1