Logo Printen Logo RSS logo facebook

Verenigingen

Unione femminile nazionale
Taal: Italiaans
Onderwerp : vrouwenbeweging
De ’Unione femminile nazionale’ werd opgericht in 1899 te Milaan. De organisatie biedt een waaier van diensten aan: gratis juridisch advies ivm familierecht; een bibliotheek gespecialiseerd in vrouwengeschiedenis en vrouwenstudies; faciliteiten voor uitwisseling en overleg. De bezoeker vindt op deze site alle mogelijke informatie over de Unie en zijn activieiten. In het rechterkader verwijst de site naar Italiaanse documentatiecentra en archieven en naar Italiaanse bronnen voor genderstudies.

Portale donna
Taal: Italiaans
Onderwerp : vrouwenbeweging
Portaal van de ‘Consulta Interassociativa di Milano’ die verschillende Milanese verenigingen bijeenbrengt. De site is thematisch opgebouwd en bevat heel wat informatie. Thema’s die aan bod komen: identiteit, gezondheid, rechtspositie, cultuur, globalisering. Er bestaat een zoekmogelijkheid binnen de site.
E-mail: redazione(apenstaartje)portaledonna(punt)org

La Casa internazionale delle donne (Roma)
Taal: Italiaans
Onderwerp : vrouwenhuis
Dit huis resulteerde uit een project dat werd gedragen door een veertigtal vrouwenverenigingen. Het is een ontmoetingsplaats waarin politieke en culturele activiteiten plaatsvinden. Je vindt er verschillende diensten: een juridische dienst, een psychologische dienst, een medische dienst, een congrescentrum, een bibliotheek, een archief, een café, een restaurant, gastenkamers en een winkel met artisanale producten gemaakt door vrouwen en met producten uit eerlijke handel. De Casa leent zich eveneens voor de organisatie van vormingen, seminaries, tentoonstellingen, theaterstukken e.d. meer.

Donne e altri (DEA)
Taal : Italiaans
Onderwerp : journalisme vanuit een genderaspect
Het gaat hier om een groep van 4 journalisten (3 vrouwen en een man) die het actuele gebeuren op een andere manier willen benaderen. Volgens deze journalisten richt de meerderheid van de persartikelen zich immers naar een schijnbare neutrale lezer die in feite eerder mannelijk blijkt te zijn. Dit mechanisme resulteert in een bepaalde selectie van artikelen. DEA wil dit aan de kaak stellen. Zij brengen daarom artikelen naar voor die werden geselecteerd vanuit een gevoeligheid en een interesse voor gender. Bevat Nieuwbrief.

’Server Donne’ (Associazione Orlando)
Taal : Italiaans
Onderwerp : onderwijs en vorming van vrouwen; politieke participatie
De ‘Orlando Association’ werd gesticht in de jaren 70 door feministische activistes en onderzoeksters in Bologna. In de loop der jaren heeft Orlando een huis gecreëerd voor vrouwen en beheerd door vrouwen. Het herbergt het Centro di Documentazione delle Donne, de Hannah Arendt School of Politics en de Sala da The Internet. « Server donne » is de server van Orlando die toegang verleent tot het internet aan zowel verenigingen als particulieren. Beschikt over een Nieuwsbrief. Mogelijkheid om een boodschap te verzenden via een online formulier.


Nieuwsberichten


Kalender

« Mei 2018 »
M D W D V Z Z
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3