Logo Printen Logo RSS logo facebook

17 mei 2013: Eerste Interfederaal actieplan ter bestrijding van homofobe en transfobe discriminatie

Op vrijdag 17 mei, de internationale dag tegen homofobie, werden de grote lijnen interfederaal actieplan ter bestrijding van homofobe en transfobe discriminatie voorgesteld.

Dit is het tweede deel van het interfederaal actieplan, dat op de volgende interministeriële conferentie van 10 juni moet worden goedgekeurd. Het eerste deel, het Interfederaal actieplan ter bestrijding van homofoob en transfoob geweld, werd op 31 januari voorgesteld [1]. Dit actieplan kwam tot stand nadat Ihsane Jarfi in april 2012 het slachtoffer werd van de eerste moord in België waarbij een homofoob motief werd geregistreerd. Maar ook andere incidenten noopten tot een betere preventieve aanpak van discriminatie en geweld tegen personen omwille van hun geaardheid of genderidentiteit of –expressie.

Dit plan werd gecoördineerd door de vice-eerste minister, minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen, Joëlle Milquet, in samenwerking met de ministers van gelijke kansen, Pascal Smet (Vlaamse regering), Fadila Laanan (Franstalige Gemeenschapsregering), Eliane Tillieux (Waals Gewest), Bruno De Lille (Brussels Hoofdstedelijk Gewest) en Harald Mollers (Duitstalige Gemeenschap).

Ook binnen de verschillende regeringen werd er nauw samengewerkt met de ministers die verantwoordelijk zijn voor de domeinen die opgenomen zijn in het actieplan. Het feit dat zoveel ministers, op verschillende niveaus, hieraan samenwerken toont echt aan dat er een grote bereidwilligheid is om discriminatie op grond van seksuele geaardheid en genderexpressie en genderidentiteit aan te pakken.

Via dit Actieplan wil het beleid enerzijds structurele vormen van discriminatie wegwerken en anderzijds genderstereotypen te lijf gaan.

Het wegwerken van structurele discriminatie zal gebeuren via de aanpassing van wet- en regelgeving, bijvoorbeeld op vlak van genderidentiteit, relatie- en gezinsvorming, huisvesting, LGBT-rechten in het buitenland, asiel en migratie, LGBT-gerelateerd onderzoek en de behandeling van klachten.

Het bestrijden van stereotypen en verbreden van normen situeert zich op vele actieterreinen: onderwijs en jeugd, op de werkvloer, in de ruimere samenleving (via cultuur, sport, enzovoort) en in de gezondheids- en welzijnssector.

Lees het volledige persbericht op de website van minister Milquet.

Consulteer het Interfederaal actieplan ter bestrijding van homofobe en transfobe discriminatie (17/5/2013)

Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen ontwikkelde eerder een visietekst met aanbevelingen voor de verschillende betrokken ministers met het oog op het wegwerken van deze structurele discriminaties. Download de visietekst "Structurele discriminaties van transgender personen in België wegwerken".

Lees het persbericht "Een strijdplan tegen transfobie" van het IGVM.


Nieuwsberichten


Kalender

« Juni 2018 »
M D W D V Z Z
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1