Logo Printen Logo RSS logo facebook

Het VOK reageert op nieuwe WHO-rapport over geweld tegen vrouwen

VOK reageert op het nieuwe rapport van het WHO over het geweld op vrouwen met een persmededeling:

Vrouwen Overleg Komitee pleit voor eigen-kracht-conferenties bij aanpak van partnergeweld

Brussel – 24 juni 2013. Wereldwijd krijgt één op drie vrouwen te maken met fysieke of seksuele agressie. Acht op de tien keer is de dader de partner. Ook in België zijn vrouwen het grootste slachtoffer van het zware fysieke partnergeweld en is de dader veelal de partner.

De Wereldgezondheidsorganisatie wil een plan tegen partnergeweld. België heeft al jaren een Nationaal Actieplan. Daaruit zijn heel wat zinvolle acties voortgekomen die de praktijk grondig gewijzigd hebben. Dat belet niet dat er nog heel wat werk aan de winkel is.

Het Vrouwen Overleg Komitee pleit voor het inschrijven van de methodiek van eigen-kracht-conferenties in de bestaande samenwerkingsprotocollen tussen justitie, parket en hulpverlening. Eigen-kracht-conferenties vertrekken vanuit het slachtoffer en activeren het netwerk rondom het slachtoffer. Onder leiding van een onafhankelijk coördinator maken slachtoffer, dader en netwerk een actieplan waarbij de veiligheid van het slachtoffer voorop staat. Het plan beschrijft precies wat de eigen kring voor zijn rekening kan nemen en waarvoor een beroep wordt gedaan op professionele hulp. Mensen houden zo zelf de regie in handen. Bovendien wordt op die manier het isolement doorbroken en zijn oplossingen op maat mogelijk.

Partnergeweld is niet enkel een individueel probleem, maar een maatschappelijke verantwoordelijkheid van iedereen. Het VOK vraagt daarom een uniform instrument voor risicotaxatie, een gebruiksvriendelijk screeningsinstrument dat door hulpverleners, maatschappelijk werkers, leerkrachten, artsen, politie, Kind & Gezin…. gebruikt kan worden om het risico op geweld adequaat in te schatten. Het komt er immers vooral op aan om zo vroeg mogelijk in te grijpen met het oog op het doorbreken van de spiraal van geweld.

Daders moeten altijd een aanbod van hulpverlening krijgen en gedwongen worden om op dat aanbod in te gaan vanaf een tweede incident. Begeleiding is immers efficiënter dan geldboetes (die het hele gezin straffen) of gevangenisstraffen (ook al moeten die blijven bestaan als justitiële stok achter de deur). Een structurele uitbouw van verplichte dadertherapie en systematische opvolging van plegers van partnergeweld is nodig. Dat kan helpen vermijden dat het tot een fatale ontknoping komt.

Doeltreffende preventie beoogt reële attitude-verandering. Versterking van de eigenwaarde, leren omgaan met conflicten en verschillen en het doorprikken van stereotiepe man/vrouw-beelden dragen daartoe bij. Opvattingen over mannen en vrouwen en hoe mannen en vrouwen horen te zijn, zich te gedragen... spelen immers een rol in de dynamiek van geweld tussen vrouwen en mannen. Net daarom lopen holebi’s en transgenders, die deze stereotiepen doorbreken, een hoger risico op geweld.

Meer informatie
Sofie De Graeve
Stafmedewerkster-woordvoerster
0479 78 98 33
vrouwendag@amazone.be
www.vrouwendag.be

Het Vrouwen Overleg Komitee (VOK) is een feministische en pluralistische overleg- en actiegroep die elk jaar op 11 november de Nationale Vrouwendag organiseert.


Nieuwsberichten


Kalender

« Mei 2018 »
M D W D V Z Z
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3