Logo Printen Logo RSS logo facebook

Informatie- en studiecentra

GENUS - Swedish Secretariat for Gender Research
Talen: Zweeds, Engels*
Op 2 september 1998 werd het Swedish Secretariat for Gender Research plechtig geopend door voormalig Minister van Onderwijs en Wetenschap, Carl Tham. Twee jaar voordien besliste het Zweeds parlement dat er een nationaal secretariaat zou moeten opgericht worden, gevestigd in Göteborg, bij wijze van volgende stap in de investering in onderzoek vanuit genderperspectief. De basis voor deze beslissing lag bij de publicatie van een rapport over vrouwen in het hoger onderwijs en vrouwenstudies ‘The will to know and the will to understand: gender, power and the challenge of women’s studies’ (1995). Het secretariaat moet hoofdzakelijk een informatieve en coördinerende functie dienen. Soortgelijke nationale secretariaten bestonden er reeds in andere Scandinavische landen. In Zweden ontstonden centra en forums rond vrouwenstudies echter pas vanaf de jaren ’70 aan de verschillende universiteiten. Het secretariaat wil vooral een algemeen overzicht bieden van genderonderzoek in Zweden en onderzoeksresultaten verspreiden naar de universiteiten en daarbuiten. Op de website vind je links naar informatiecentra, instituten voor genderstudies, subsidiebronnen e.d. in Zweden en in de Scandinavische landen.

KvinnSam - National resource library for gender studies
Talen: Zweeds, Engels
The Women’s History Collections: speciale bibliotheek voor vrouwen-, mannen- en genderstudies. Basisdoelstelling: onderzoek en catalogisatie van literatuur over genderkwesties en vrouwengeschiedenis. Nieuwe literatuur in de universiteitsbibliotheek wordt geregistreerd in de databank KVINNSAM, de meest uitgebreide informatiebron over vrouwenstudies en genderonderzoek in de Scandinavische landen, en in GENA, een database van PhD-thesisen in het kader van vrouwen-, mannen- en gendertudies in Zweden. In 1997 werd de collectie toegewezen aan de Swedish National Resource Library for Women’s, Men’s and Gender Studies.

NIKK - Nordic Institute for Women’s Studies and Gender research
Talen: Engels, Scandinavisch
Dit instituut werd in 1995 opgericht opgericht door de Scandinavische ministerraad. Het is en transnationaal bronnen- en informatiecentrum voor genderonderzoek en gendergelijkheidsbeleid in de Scandinavische landen dat een brug moet bouwen tussen Scandinavisch onderzoek en beleid inzake gelijkheid. Het instituut werkt nauw samen met de Nordic Ministers for Co-operation and Gender Equality en het Nordic Executive Committee on Gender Equality.


Nieuwsberichten


Kalender

« Mei 2018 »
M D W D V Z Z
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3