Logo Printen Logo RSS logo facebook

Europees resources- en documentatiecentrum over gelijke kansen officieel geopend

 Europees resources- en documentatiecentrum over gelijke kansen officieel geopend

Met de slogan ’Knowledge available at the right time to the right people’ (’Kennis beschikbaar op het juiste moment voor de juiste mensen’), opende EIGE, het Europees Instituut voor Gendergelijkheid op 1 oktober 2013 in Vilnius plechtig zijn resources- en documentatiecentrum (RDC).

Wil je kennismaken met de rijke bronnen van het EIGE RDC, bekijk dan onderstaande video:

Op lange termijn wil EIGE het "geheugen voor gelijke kansen" worden en alle kennis over gendergelijkheid in de Europese Unie en in de lidstaten vanop één plaats beschikbaar stellen voor beleidsmakers en voor alle stakeholders op het terrein van gelijke kansen. Voor Amazone waren Inge Van der Stighelen en Virginie Tumelaire bij de opening aanwezig.

EIGE RDC team pilot project

Het EIGE documentatiecentrum vervult drie kerntaken:
1) Doorgeefluik naar informatie over gendergelijkheid met bijzondere aandacht voor grijze literatuur. Actueel bevat de portal een 240.000 titels van boeken, artikelen, rapporten en grijze literatuur uit de collecties van EIGE en vijf bibliotheken en documentatiecentra gespecialiseerd in vrouwen en gender. De literatuur werd geselecteerd op basis van de centrale thema’s van de opeenvolgende voorzitterschappen van de EU: gendergerelateerd geweld, gender en media, combinatie werk-privé, mannen en gelijke kansen, gender en klimaatverandering en gender mainstreaming. Atria, het Kennisinstituut voor Informatie en Vrouwengeschiedenis uit Nederland, speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van de portal.
De samenwerkende partners zijn:

2) Kenniscentrum: EIGE verschaft genderstatistieken en verzamelt best practices op het gebied van gender mainstreaming, produceert gespecialiseerd onderzoek en ontwikkelt publicaties en databases;
3) Europees Netwerk voor Gelijke Kansen ’EuroGender’: EIGE voorziet in een online platform waar beleidsmakers, deskundigen en andere betrokkenen kunnen discussiëren over gendervraagstukken en hun expertise en bronnen kunnen delen.

Met dit Documentatiecentrum wil EIGE een unieke Europese bron worden voor informatie over gendergelijkheid. Het EIGE RDC moet:
- beleidsmakers en mensen in het veld toelaten de informatie over gendergelijkheid te lokaliseren;
- de uitwisseling faciliteren tussen theoretici in gendergelijkheid en de praktijk;
- voorzien in een ruimte voor discussie en debat over belangrijke items op het gebied van gendergelijkheid.

Bezoek het virtuele EIGE RDC en lees het officiële persbericht van de opening. [1]

EIGE, het Europese Instituut voor Gendergelijkheid, is een autonome instelling van de Europese Unie en werd opgericht om gendergelijkheid in de EU te bevorderen en te zorgen voor gender mainstreaming van het EU-beleid. [2]

[1] Wil je meer weten over de geschiedenis van het project lees dan ook A dream came true op de blog van WINE, het Women’s Information Network Europe.

[2] Lees hier meer over EIGE.


Nieuwsberichten


Kalender

« Mei 2018 »
M D W D V Z Z
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3