Logo Printen Logo RSS logo facebook

11/10/2013: Internationale dag van het meisje: "Innovating for Girls’ Education"

11/10/2013: Internationale dag van het meisje: "Innovating for Girls' Education"

Vandaag, 13/10/2013, wordt voor de tweede keer de internationale dag van het meisje gehouden.

Vragen om de aandacht voor de mensenrechten van meisjes en voor de ongelijkheid die er wereldwijd heerst tussen jongens en meisjes, is geen overbodige luxe. Immers, nog steeds:

  • wordt één op drie vrouwen en meisjes het slachtoffer van geweld tijdens het leven;
  • gebeurt meer dan de helft van de verkrachtingen op meisjes jonger dan 16;
  • is één op drie jonge vrouwen tussen de 20 en 24 gehuwd voor de leeftijd van 18 jaar.

Dit jaar is het thema "Innovating for Girls’ Education” ("Vernieuwing ten behoeve van de geletterdheid van meisjes"). UN Women wil gebruik maken van de technologische vooruitgang om arme en gemarginaliseerde meisjes te bereiken en de kwaliteit van hun onderwijs te verbeteren. UN Women steunt dan ook bijzonder het "Education First Initiative" van UN Secretaris Generaal Ban Ki-moon dat drie prioriteiten heeft: 1) elk kind op de schoolbanken, 2) verbetering van de onderwijskwaliteit en 3) opvoeding tot burgerschap.

Opnieuw gaat er aandacht uit naar geweld op meisjes. Ter gelegenheid van deze internationale dag ging UN Women een partnerschap aan met WAGGS, de wereldwijde organisatie van gidsen en scouts, die meer dan 10 miljoen leden hebben in 145 landen, om het potentieel van meisjes en vrouwen in de kijker te zetten en om een einde te maken aan het overal aanwezige geweld op meisjes en jonge vrouwen.

Er werd een uniek educatief en informeel curriculum gelanceerd, “Voices against Violence”, dat kan gebruikt worden om jonge mensen tussen de 5 en 25 jaar rond respect voor vrouwen en de thematiek van geweld te informeren, op te voeden en te ondersteunen. Het is een handboek voor opvoeders met lessen en voorbeelden van activiteiten aangepast aan de leeftijd. Het bevat van verhaaltjes en spelletjes voor de allerkleinsten om hen te doen nadenken over genderongelijkheid tot tips voor het opzetten van posterwedstrijden, lokale campagnes of specifieke projecten om gendergerelateerd geweld te bestrijden. “Voices against Violence” is een tool voor jonge mensen van over heel de wereld, die kan worden aangepast aan de nationale context, worden vertaald in lokale talen en worden gebruikt in scholen, in jeugdbewegingen en in jongerengroepen, al dan niet in samenwerking met VN-partners of overheden.

Hier vind je meer informatie over het curriculum en de toepassing ervan bij kinderen en jongeren.

Op de website van de WAGGS vind je de campagne "Stop the Violence: Speak Out for Girls’ Rights".


Nieuwsberichten


Kalender

« Mei 2018 »
M D W D V Z Z
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3