Logo Printen Logo RSS logo facebook

Eerste nationale onderzoek naar homofobie, seksisme en transfobie

Eerste nationale onderzoek naar homofobie, seksisme en transfobie

Op 7 oktober ging het eerste nationale onderzoek naar homofobie, seksisme en transfobie van start. Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bruno De Lille introduceerde de studie in samenwerking met het Centrum voor gelijkheid van kansen en racismebestrijding en het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen.

De studie peilt naar hoe mensen denken over de gelijkheid tussen mannen en vrouwen, holebi’s en transgenders. Het doel is de houding van de algemene bevolking in beeld te brengen. De situatie in Brussel wordt hierbij ook specifiek geanalyseerd.

Er werd al eerder onderzoek gedaan naar attitudes van de algemene bevolking, maar grote delen van de puzzel ontbreken nog steeds. Zijn er achterliggende mechanismen voor seksistische, homo-, lesbo- , bi- en transfobische houdingen? Zijn homofobe mannen vanzelfsprekend meer seksistisch? Verschillen lesbische vrouwen eigenlijk van hetero vrouwen in hun attitudes ten aanzien van transgenders? En uit zich dit dan in hun gedrag, denkwijze en emoties?

De studie kadert in het Interfederaal Actieplan ter Bestrijding van Homofobe en Transfobe Discriminatie [1] en is complementair met andere studies naar de geweldervaringen van holebi’s en transgenders die momenteel uitgevoerd worden op de verschillende beleidsniveaus.

De onderzoeksgroep Burgerschap, Gelijkheid en Diversiteit van de Universiteit Antwerpen voert het onderzoek in samenwerking met l’Observatoire du sida et des sexualités uit. De vragenlijst is beschikbaar in het Nederlands, Frans en Engels. Joz Motmans van de Universiteit Antwerpen is promotor van het onderzoek.

Het Steunpunt Gelijkekansenbeleid organiseerde eerder al een grootschalige bevraging over de (mogelijk negatieve) ervaringen van holebi’s (homo’s, lesbiennes en biseksuelen) in opdracht van Vlaams minister voor Gelijke Kansen, Pascal Smet. [2]

OPROEP

Kom je soms zelf in aanraking met seksisme? Ben je ruimdenkend of heb je net moeite met twee mannen die hand in hand wandelen? Wij willen het weten! Surf naar www.beyondthebox.be en vul de enquête in. Deelnemers moeten minstens 16 jaar oud zijn. De vragenlijst is beschikbaar in het Nederlands, Frans en Engels.

Meer informatie op de website van het IGVM.

[1] Lees hierover meer in dit artikel op de Amazone-website.

[2] Lees hierover meer in dit artikel op de Amazone-website.


Nieuwsberichten


Kalender

« Mei 2018 »
M D W D V Z Z
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3