Logo Printen Logo RSS logo facebook

Tienerzwangerschappen, focus van het "State of the World’s Population report 2013"

Tienerzwangerschappen, focus van het "State of the World's Population report 2013"

UNFPA, het United Nations Population Fund, bracht op 30 oktober het "The State of the World’s Population 2013" uit met als titel "Motherhood in Childhood : facing the challenge of adolescent pregnancy". [1]

"Motherhood in Childhood" brengt niet alleen ontstellende cijfers over tienerzwangerschappen, maar benadert de problematiek ook vanuit een nieuw perspectief.

Anno 2013 worden er 7.3 miljoen baby’s geboren bij meisjes onder de 18 jaar, waarvan er 2 miljoen zelfs jonger zijn dan 14. Het zijn net die jonge moeders die de meeste gezondheidsproblemen ondervinden als gevolg van zwangerschap en geboorte.

Het UNFPA benadrukt dat het alles behalve constructief is om het gedrag van deze meisjes als oorzaak van vroege zwangerschap te zien. Beter is de aandacht te verplaatsen naar de houding van hun familie, de gemeenschap waarin ze leven en de overheid.

Tienerzwangerschappen hebben een grote impact op de samenleving en op nationale economieën, ook (hoewel in mindere mate) in ontwikkelde landen. En toch gaat er, ondanks de dringende nood om tienerzwangerschappen te voorkomen, slechts een fractie van het totale bedrag voor ontwikkelingssamenwerking naar het informeren en helpen van adolescente meisjes.

UNFPA promoot daarom een globale aanpak om tienerzwangerschappen tegen te gaan. De focus van de aanbevelingen ligt meer op de omgeving van het meisje dan op haar individueel gedrag. De aanbevelingen zijn:

  • houd meisjes op school
  • stop kindhuwelijken
  • verander de houding tegenover genderrollen en -gelijkheid
  • verhoog de toegang van adolescenten tot seksuele en reproductieve gezondheidszorgen, inclusief anticonceptie
  • voorzie meer maatregelen ter ondersteuning van tienermoeders.

Het volledige rapport is te raadplegen op de website van UNFPA. Onderstaande videoboodschap formuleert de belangrijkste bevindingen.

[1] Andere interessante bronnen rond het terugdringen van moedersterfte en tienerzwangerschappen:


Nieuwsberichten


Kalender

« Mei 2018 »
M D W D V Z Z
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3