Logo Printen Logo RSS logo facebook

25/11/2013: Internationale dag tegen geweld op vrouwen. Middenveld

25/11/2013: Internationale dag tegen geweld op vrouwen. Middenveld

Overheden, maar ook (vrouwen)organisaties en culturele verenigingen wereldwijd zetten ter gelegenheid van deze internationale dag tegen geweld op vrouwen grote en kleine evenementen op touw.

VROUWENVERENIGINGEN

“Treed op tegen verkrachting! Maak gebruik van de Istanbul Conventie!”

Act against rape-ewl campagne De European Women’s Lobby (EWL) en de Raad van Europa slaan de handen in elkaar om de aandacht te vestigen op de Conventie van Istanbul als instrument bij uitstek om alle vormen van geweld tegen vrouwen, in het bijzonder seksueel geweld, uit te roeien. Tussen 25 november en 10 december vinden er in 33 Europese landen een hele reeks publieke acties plaats tegen geweld op vrouwen. Meer informatie over de EWL en de Europese acties vindt u op de website van de EWL. Meer informatie over de Istanbul-conventie vindt u op de website van de Raad van Europa.

I Sign

ISIGN campagne De Women Against Violence Europe (WAVE) lanceert haar ‘ISIGN’ campagne om de implementatie van het Verdrag van Istanbul kracht bij te zetten. De campagne maakt deel uit van een groter project dat Europese standaarden wil creëren voor de bescherming van vrouwen tegen gendergerelateerd geweld. Steun de ISIGN-petitie door ze zelf te onderteken:
I SIGN Campaign (de campagne is beschikbaar in 11 talen).

Oproep tot solidariteit: 100 vrouwen gezocht!

Steun de slachtoffers van verkrachting De Nederlandstalige Vrouwenraad en Le Conseil des Femmes Francophones organiseren op maandag 25 november tussen 13 en 15 uur een ingetogen mars tegen seksueel geweld op vrouwen. Om de sfeer van schaamte en stilte rond verkrachting te doorbreken, zal er in groep gestapt worden van het Centraal Station in Brussel tot aan het Justitiepaleis. Witte truien met kap worden voorzien voor alle participanten.
Meer informatie vindt op deze facebook-pagina.

IK zwijg niet meer De Vrouwenraad lanceert daarnaast een website om verkrachting bespreekbaar te maken. Volgens sommige onderzoeken zwijgt immers 9 op de 10 slachtoffers van verkrachting over wat hen overkomen is. Omdat het zo’n enorm trauma is. Omdat het nog altijd een torenhoog taboe is in onze samenleving die de ogen blijft sluiten voor de omvang van dit geweld. De Vrouwenraad wil die stilte doorbreken. Voor een betere opvang, meer steun en begrip en zeker ook meer gerechtigheid voor de slachtoffers lanceert de NVR een petitie via "Ik zwijg niet meer.

Steun aan "Orange your world"

Soroptimist Soroptimist International België verzoekt om op 25 november een oranje accessoire te dragen en zo een standpunt in te nemen tegen geweld op vrouwen en meisjes!
Lees hun oproep.

Persbericht VOK

logo VOK Op de internationale dag tegen geweld op vrouwen van 25 november pleit het Vrouwen Overleg Komitee (VOK) voor de snelle oprichting van een gespecialiseerd en multisectorieel traumacentrum voor de opvang en begeleiding van slachtoffers van seksueel geweld in elk van de centrumsteden. Zo’n centrum biedt eerste hulp aan slachtoffers en verenigt alle vormen van bijstand onder één dak. De Conventie van Istanbul van de Raad voor Europa voorziet in dergelijke centra. Het VOK roept de Belgische regering op om niet langer te dralen met de ondertekening van deze conventie.

Campagne "Blijf niet ijskoud voor partnergeweld"

Van 22 oktober tot 16 november 2013 informeerden de vrouwenorganisaties VIVA-SVV en zij-kant mannen en vrouwen over de manier waarop ze als getuige kunnen reageren op geweld. Onder het motto ‘Blijf niet ijskoud voor partnergeweld’ vragen ze om partnergeweld nooit te negeren. De blikvanger van de campagne is een ijskar gevuld met ijsjesmagneten. VIVA-SVV en zij-kant delen de ijsmagneten en flyers uit op verschillende plaatsen in Vlaanderen en Brussel. Ze spreken de mensen ook aan over de problematiek. Het ijsje herinnert hen eraan dat ze nooit ‘ijskoud’ mogen blijven voor partnergeweld.
Op elke actieplaats in Vlaanderen en Brussel stellen de vrouwenorganisaties ook de meest actuele Provinciale Politiële Criminaliteitsstatistieken voor partnergeweld voor aan de pers.
VIVA-SVV en zij-kant vragen om criminaliteitsstatistieken en formuleren daarnaast beleidsvoorstellen:

 • Zet getuigen van partnergeweld aan om iets te doen;
 • Creëer een vertrouwenscentrum voor volwassenen;
 • Voorzie professionele opleidingen in een duidelijk kader.

De vrouwenorganisaties verwijzen naar de website www.horenzienenpraten.be waar u alle informatie vindt over de campagne, de actiedata en de beleidsvoorstellen.
Betrokkenen en geïnteresseerden kunnen er ook terecht voor meer informatie over partnergeweld, hulpadressen, relatietips, alarmsignalen en zoveel meer.

Meer informatie op de website van zij-kant.

Symbolische actie tegen huiselijk geweld

Het vrouwennetwerk Oog in Oog in Gent organiseert, in samenwerking met de Dienst Gelijke Kansen, politie Gent en CAW Oost-Vlaanderen, op 23 november een bijeenkomst op het Woodrow Wilsonplein in Gent, om symbolisch "neen" te zeggen tegen intrafamiliaal of huiselijk geweld. Dit gebeurt aan de hand van het plaatsen van hun naam/handtekening op een wit lint, al jaren hét symbool van de strijd tegen geweld.

Witte lintjescampagne van Vrouw en maatschappij

Witte lintjescampagne CD&V-werkgroep Vrouw & Maatschappij organiseerde op 8 november een stationsactie en riep de CD&V op om een wit lintje te dragen als teken van uw persoonlijk engagement om:

 • Geen geweld te plegen
 • Geweld ook niet oogluikend toe te staan of te verzwijgen
 • Geweldplegers aan te zetten om hulp te zoeken
 • Iedereen te overtuigen om geweld te doen stoppen
  Dit jaar focuste Vrouw & Maatschappij op het fenomeen verkrachtingen en groepsverkrachtingen en formuleerde een aantal eisen. Lees het nieuwsbericht of consulteer het inhoudelijk dossier.
  De lokale V&M-afdelingen trokken, vergezeld van vrijwilligers, naar zo’n 57 stations.

Amnesty International strijdt tegen militarisme-gendergeweld

De mensenrechtenorganisatie bij uitstek steekt ook de handen uit de mouwen: Amnesty neemt deel aan de 16-daagse oproep tegen geweld onder de noemer ‘Van Vrede in Huis tot Vrede in de Wereld’.

Amnesty klaagt dit jaar de relatie tussen militarisme en gendergerelateerd geweld aan. Een militaristische denkwijze creëert een cultuur van angst, en houdt het gebruik van geweld, agressie, en militaire interventie in stand. In tijden van conflict en militaire actie slagen overheden en samenlevingen er niet in geweld tegen vrouwen te erkennen en aan te pakken.
En geweld tegen vrouwen is een schending van de mensenrechten in de meest pure vorm.

2 belangrijke thema’s worden aangekaart:

 • Seksueel geweld tijdens en in de naweeën van conflict
 • Seksueel en gendergerelateerd geweld gepleegd door staatsagenten, in het bijzonder militairen en politie

Amnesty stelt 40 manieren voor om actie te ondernemen.

CULTURELE EVENEMENTEN

Born in Flames

Muntpunt Brussel vertoont op 25 november om 19uur de feministische cultfilm uit 1983 ‘Born in Flames’. In deze film verkent regisseuse Lizzie Borden de grenzen van seksisme en racisme in de patriarchale maatschappij van de VS, en toont ze hoe er directe actie kan ondernomen worden tegen dit soort stereotiepe vooroordelen.

Wounded to death

Het theaterstuk van de Italiaanse Serena Dandini en Maura Misti, "Wounded to death", geeft een stem aan vrouwen die slachtoffer zijn van partnergeweld . In de vorm van monologen, voorgelezen door bekende persoonlijkheden, geven deze vrouwen van verschillende achtergronden uiting aan hun traumatische ervaringen.
Het stuk gaat op 25 november in primeur in de hoofdzetel van de Verenigde Naties in New York. Het wordt live uitgezonden om 16 uur via de website van UN Women!

Op donderdag 28 november staat het stuk in Franse versie (Blessées à mort) op de planken in het Théâtre Saint-Michel in Brussel.


☞ Ontdek ook de acties en campagnes van de Franstalige vrouwenverenigingen in België.


Nieuwsberichten


Kalender

« December 2018 »
M D W D V Z Z
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6