Logo Printen Logo RSS logo facebook

Zwanger op het werk: nieuwe brochure van het IGVM

Zwanger op het werk: nieuwe brochure van het IGVM

Naar aanleiding van de resultaten van een studie van het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen over de ervaringen van zwangere werkneemsters met discriminatie op de werkvloer, heeft het Instituut een praktische gids samengesteld:

“Zwanger op het werk: Gids voor werkneemsters en werkgevers voor een discriminatievrije behandeling”.

Het onderzoek van het IGVM heeft aangetoond dat meer dan drie vrouwen op vier ooit te maken krijgen met discriminatie op de werkvloer als gevolg van hun zwangerschap. Bovendien blijkt er een nijpend tekort aan informatie te zijn over de relatie tussen werk en zwangerschap. Deze publicatie zet de feitelijke puntjes op de i.

De doelstelling van deze publicatie is te informeren over de wetgeving en de stappen die moeten gevolgd worden. Ze biedt ook een aantal niet-moraliserende adviezen om te sensibiliseren, misverstanden te vermijden, spanningen te verminderen en deze overgangsperiodes en veranderingen te vergemakkelijken.

De brochure behandelt drie concrete aanbevelingen:

1. Eerst en vooral wordt gefocust op het herkennen van vooroordelen over zwangerschap en zwangerschapsgerelateerde discriminatie op de werkvloer. Veelgehoorde clichés, zoals “zwangere vrouwen zijn een zware kost voor een bedrijf” worden hier de kop ingedrukt.

2. Daarna wordt dieper ingegaan op de wettelijke rechten en plichten van zowel de werkneemsters als de werkgever, met praktische informatie over de communicatie met de werknemer, over de te treffen maatregelen in geval van zwangerschap, en over de latere werkhervatting.

3. Het derde aspect richt zich specifiek op het aanpakken van discriminatie.

De brochure werd aangevuld met (anonieme) getuigenissen, voorbeelden en concrete aanbevelingen voor klachtmeldingen.
De gids bestaat in zowel het Nederlands als het Frans. Een gratis exemplaar in gedrukte versie kan worden aangevraagd via het Instituut, of worden gedownload via de website.


Nieuwsberichten


Kalender

« Mei 2018 »
M D W D V Z Z
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3