Logo Printen Logo RSS logo facebook

Gender in het programma van het Grieks voorzitterschap van de EU

Gender in het programma van het Grieks voorzitterschap van de EU

In de context van de eurocrisis richt het Grieks voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie zich in de eerste plaats op economische groei en werkgelegenheid. Aangezien gelijkheid en non-discriminatie essentiële voorwaarden zijn voor economische groei en sociale cohesie, staan ook gelijke kansen en gendergelijkheid op de prioriteitenagenda.

Hieronder de concrete genderdimensies die in de kijker staan tijdens het Grieks voorzitterschap:

De Vrouw en Economie

Dit is één van de twaalf aandachtspunten uit het Peking Actie Platform (PfA), en wordt in de eerste helft van 2014 aangehaald als een kritiek thema. Griekenland bereidt daarom een ontwerpbesluit voor gericht op “het promoten van de economische rechten en onafhankelijkheid van vrouwen, inclusief de toegang tot werk, adequate werkomstandigheden en controle over eigen economische middelen”.
Bedoeling is dat het besluit goedgekeurd wordt door de EPSCO-Raad in juni 2014.
Dit initiatief kadert binnen de Europese 2020-groeistrategie, en is eveneens een aanvulling op de studie van het Europees Instituut voor Gendergelijkheid (EIGE) over goede praktijken in het vrouwelijk ondernemerschap.

Gendermainstreaming

Het genderaspect blijft een cruciale plaats innemen in alle domeinen van het overheidsbeleid. Een geïntegreerde genderaanpak moet verzekerd worden door een nauwe samenwerking tussen de EU-lidstaten en de Europese Commissie.
In februari staat er een vergadering van de High-Level Group on Gender Mainstreaming op het programma in Athene.

Geweld op vrouwen

Op de politieke conferentie “Violence against Women in the EU: from childhood to adulthood”, georganiseerd in Brussel in maart 2014, worden de resultaten bekend gemaakt van het meest grootschalige survey ooit betreffende gendergerelateerd geweld in de EU.

Women and ICT

Ook het bevorderen van de vrouw in de informatie- en communicatiesector staat hoog op de agenda. In april 2014 vindt er een Europese conferentie plaats in Athene waar de lidstaten een grotere tewerkstelling van vrouwen in ICT als eerste vereiste bestuderen voor het wegwerken van werkloosheid onder vrouwen.

58ste UN Commission on the Status of Women

Griekenland zal op de 58ste zitting van de Commission on the Status of Women in maart 2014 (New York) de EU vertegenwoordigen.

Meer informatie over het algemene en gendergerelateerd programma van het Griekse voorzitterschap van de EU vindt u op de website


Nieuwsberichten


Kalender

« Mei 2018 »
M D W D V Z Z
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3