Logo Printen Logo RSS logo facebook

Compensatieclausules, een ’act of love’

Compensatieclausules, een 'act of love'

Vlaams minister van Gelijke Kansen, Pascal Smet, stelde op maandag 3 februari 2014, niet toevallig in de trouwzaal van het Brusselse stadhuis, de ‘compensatieclausules’ voor.

De boodschap

De compensatieclausules moeten een financiële kater bij een scheiding vermijden en de impact ervan verdelen over de twee partners.

Het zijn immers nog steeds de vrouwen die het grootste deel van de zorg op zich nemen en hierdoor gedwongen zijn hun loopbaan terug te schroeven. Dit kan financieel slecht uitdraaien: vrouwen krijgen te maken met verminderde sociale zekerheidsrechten en lagere pensioenuitkeringen.

Minister Smet wil mensen ‘gidsen’ in de keuzes die ze maken. Hij wil jongeren rond deze thematiek sensibiliseren en ertoe aanzetten om bij het begin van een relatie duidelijke afspraken te maken. Emotioneel gezien kan dit moeilijk zijn, maar goede afspraken zijn, aldus de minister, veeleer een ‘teken van liefde’ of een ‘act of love’.

Pascal Smet liet ’kant-en-klare’ clausules ontwikkelen voor loopbaanafspraken die men kan opnemen in een huwelijks- of samenlevingscontract. Ze werden uitgewerkt na een onderzoek van de KU Leuven en de Universiteit Hasselt. De clausules zijn gebundeld in een gids voor notarissen. Een tweede informatiebrochure dient voor het brede publiek.

Lees het artikel in De Standaard.

De campagne

Kiezen om je partner nooit in de kou te laten staan, is een ‘act of love’, zegt minister Smet. Valentijn is dan ook een uitstekend moment om deze campagne te lanceren; het doelpubliek is namelijk jonge koppeltjes.

Voor de Act of love-campagne werden radiospotjes gemaakt die vanaf 10 februari te horen zijn op MNM, Studio Brussel en Q Music. Ook in Generation M (een radioshow van MNM voor de jonge multimedia generatie) zijn de clausules een hot topic. De spots brengen op een humoristische manier het onderwerp ter sprake. Bij het weekblad Flair krijgen de lezers en lezeressen op 12 februari meer achtergrondinformatie over de ‘Act of love’-campagne.

Al deze informatie en meer vind je op de genderklikwebsite.

Reacties vanuit de vrouwenbeweging

Het Vrouwen Overleg Komitee (VOK) reageerde meteen dat de maatregelen van de compensatiemodules een goede zaak zijn. Toch waarschuwt ze dat de zorgkloof hiermee niet van de baan is. Vooral alleenstaande ouders blijven hiermee in de kou staan. De modules creëren ook niet meer plaatsen in de kinderopvang en doen weinig aan de stereotiepe opvattingen over de rolverdeling van vrouwen en mannen. De voorkeur van het VOK blijft uitgaan naar een algemene werktijdverkorting als oplossing voor de zorgkloof.

Lees het persbericht van het VOK.

Ook de Vrouwenraad (NVR) vindt het een waardevol initiatief - het wijst koppels immers op mogelijke risico’s en gevaren en zet aan tot reflectie en actie - maar plaatst ook kanttekeningen. Volgens de NVR is een individuele aanpak te vrijblijvend. Partners moeten zelf openstaan voor deze demarche en samen overleggen, kiezen en beslissen. De NVR pleit voor een bijkomende structurele aanpak via collectieve maatregelen op federaal niveau en trekken de kaart van de individuele rechten.

Lees het perbericht van de Nederlandstalige Vrouwenraad.


Nieuwsberichten


Kalender

« Mei 2018 »
M D W D V Z Z
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3