Logo Printen Logo RSS logo facebook

Vrouwenrechten op aarde vergeleken

Vrouwenrechten op aarde vergeleken

Hoe is het nu eigenlijk gesteld met de vrouwenrechten in de wereld? Om een antwoord op deze hamvraag te formuleren sprokkelden journalisten van de Britse krant The Guardian gegevens van de Wereldbank en de Verenigde Naties bijeen.

Ze brachten verschillende variabelen in kaart - waaronder huiselijk geweld, intimidatie, abortus en werk - en verzamelden hun data in een kleurrijke infografiek.
In welke landen is abortus legaal? Waar hanteert men speciale wetten om geweld te voorkomen? En welke landen ter wereld hebben gendergelijkheid opgenomen in de grondwet?
Het zijn maar enkele van de vragen die de situatie van de vrouwenrechten op aarde helpen meten.

Het concept van de grafiek is zeer eenvoudig: hoe feller de kleuren, hoe beter een regio of land het doet. Per regio (het Midden-Oosten en Noord-Afrika, Sub-Saharisch Afrika, de OESO-landen, Oost-Azië enz.) kan je de afzonderlijke landen aanklikken en hun wetgeving rond discriminatie, gelijkheid, geweld, intimidatie, arbeidsrechten en eigendom analyseren.

Niet alle gegevens werden gevonden; voor België bijvoorbeeld is er enkel informatie over abortus, arbeidsrechten en eigendom voorhanden. Ons land scoort op deze parameters wel goed en baadt daarom in heldere tinten. Op het vlak van werk bijvoorbeeld scoren we beter dan Noorwegen en Finland, waar ouderschapsverlof, voor zowel de vrouw als de man, nog niet is opgenomen in het wetboek. En in Frankrijk is er in tegenstelling tot bij ons geen wetgeving die een gelijk loon voor gelijkwaardig werk afdwingt.

Zeer treffend is de bijna witte cirkel die correspondeert met de regio ‘Midden-Oosten en Noord-Afrika’. Landen zoals Egypte, Iran, Jemen, Syrië en Saoedi-Arabië doen het barslecht als het aankomt op de bescherming van de vrouw.

Om de infografiek te raadplegen, klik hier.


Nieuwsberichten


Kalender

« Mei 2018 »
M D W D V Z Z
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3