Logo Printen Logo RSS logo facebook

58ste zitting van de Commissie voor de Rechten van de Vrouw

50. 58ste zitting van de Commissie voor de Rechten van de Vrouw

Van 10 tot 21 maart 2014 heeft de 58ste zitting van de Commissie voor de Status van de Vrouw (Commission on the Status of Women - CSW) plaats in de hoofdzetel van de Verenigde Naties in New York.

Een Zitting van de Commissie voor de Status van de Vrouw gaat na hoe het gesteld is met de situatie van vrouwen wereldwijd. Tijdens deze intense vergadering met officiële regeringsvertegenwoordigers en afgevaardigden van geaccrediteerde NGO’s wordt gekeken welke vooruitgang er werd geboekt in belangrijke actiedomeinen. Leidraad zijn het "Beijing Platform for Action" en het "Outcome document" van de 23ste Zitting van de Algemene Vergadering. In de rand van deze officiële zitting worden tal van vergaderingen en evenementen georganiseerd, waarin plaats is voor debat tussen VN-entiteiten, overheden en het middenveld. België is lid van de CSW tot 2015.

Sinds 1996 focust de zitting ieder jaar op één prioritair thema. De concrete maatregelen die genomen werden om het prioritaire thema van het afgelopen jaar te realiseren, worden geavuleerd, en er wordt vooruitgekeken naar een volgend belangrijk aandachtspunt. Ook de viering van de Internationale Vrouwendag staat traditioneel op de agenda. UN Women vormt het secretariaat voor de Zitting.

58ste Zitting

Het prioritaire thema van de 58ste Zitting is "Uitdagingen en verwezenlijkingen in de implementatie van de Millennium Ontwikkelingsdoelstellingen (MOD’s) voor vrouwen en meisjes".

Voor de Zitting worden er "Draft agreed conclusions" opgesteld. Tijdens de Zitting worden deze voorlopige conclusies doorgaans aangenomen. Een ander resultaat van de vergadering is de goedkeuring van een aantal resoluties over bepaalde topics.

De evaluatie heeft in de eerste plaats betrekking op de toegang van vrouwen en meisjes tot onderwijs, vorming, wetenschap en technologie, met inbegrip van gelijke toegang van vrouwen tot voltijdse jobs en degelijk werk, met als basisdocument de besluiten van de 55ste Zitting.

Een punt dat speciale aandacht zal krijgen is de "De toegang van vrouwen tot productiebronnen".

Meer informatie op de website van UN Women, met onder meer:

Op 7 maart, vlak voor de opening van de 58ste Zitting, zal er aandacht worden geschonken aan de Internationale Vrouwendag. Het thema van 2014 is "gelijkheid voor vrouwen betekent vooruitgang voor iedereen, voor vrouwen en voor mannen".
Meer informatie over de Internationale Vrouwendag 2014.

NGO deelname

In de rand van deze CSW-vergadering organiseren NGO’s tal van side events.
Bekijk ze op de website van de NGO Committee on the Status of Women.


Nieuwsberichten


Kalender

« Mei 2018 »
M D W D V Z Z
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3