Logo Printen Logo RSS logo facebook

Hallucinante cijfers over seksueel geweld

Hallucinante cijfers over seksueel geweld

Een enquête in opdracht van Amnesty International en SOS Viol uitgevoerd door Dedicated bij 2000 Belgen onthult schokkende cijfers over seksueel geweld

De officiële cijfers voor verkrachting zijn hallucinant hoog in België. In 2013 werden per dag gemiddeld 8 klachten voor verkrachting ingediend bij de politie. Daarnaast ontvangt de politie dagelijks ook verschillende klachten voor aanranding van de eerbaarheid.

Deze cijfers zijn echter maar het topje van de ijsberg. Volgens de meest recente veiligheidsmonitor wordt maar liefst 90% van de seksuele delicten niet aangegeven. De politiestatistieken hebben dus enkel betrekking op personen die de moed hadden om aangifte te doen en geven bijgevolg een vertekend beeld. Het grootste deel van het geweld blijft onder de radar.

Seksueel geweld is op een of andere manier de olifant in de kamer geworden: een ernstige realiteit die direct en indirect raakt aan vele mensen – en aan een meerderheid van vrouwen -, en toch onbekend of zelfs genegeerd blijft in vele landen.

Resultaten van de enqûete

enquête AI Amnesty International en SOS Viol lieten daarom een enquête uitvoeren om een beter zicht te krijgen op seksueel geweld in België. De enquête polste onder meer naar de perceptie van de Belg over seksueel geweld: wat beschouwt hij of zij bijvoorbeeld als ernstige vormen van seksueel geweld, kunnen de slachtoffers volgens de respondenten terecht bij professionele hulp en worden de daders volgens hen voldoende vervolgd en bestraft.

De enquête polst ook of de respondenten iemand of meerdere personen in hun omgeving kennen die het slachtoffer werd van seksueel geweld. Dat blijkt maar liefst 56% van de bevraagden te zijn.

Tot slot peilt de bevraging ook of de respondenten zelf het slachtoffer van seksueel geweld zijn of geweest zijn. De 2000 bevraagden schatten dat 25,6% van de Belgen op een bepaald moment van hun leven blootgesteld worden aan seksueel geweld dat ze als ernstig beschouwen. Uit de enquête blijkt echter dat 46% van de bevraagde mannen en vrouwen ooit het slachtoffer werd van seksueel geweld.

De resultaten toegespitst op de vrouwelijke respondenten laten het volgende zien:

 • 24,9% van de vrouwen werd door haar partner gedwongen tot seksuele betrekkingen;
 • 13% werd verkracht door iemand die niet haar partner is;
 • 25% van de bevraagde vrouwen werd ooit op de werkvloer fysiek lastig gevallen;
 • 7% werd als minderjarige seksueel misbruikt door een volwassene;
 • Een vierde (24,4%) van de vrouwen minimaliseert het geweld dat hen overkwam terwijl het over vormen van seksueel geweld gaat die door de meerderheid van de respondenten wel als ernstig of zeer ernstig aanzien worden (verkrachting, ongewenste aanrakingen, enz.).

Uit de enquête blijkt verder dat slachtoffers van seksueel geweld - zowel vrouwen als mannen - weinig vertrouwen hebben in officiële hulpkanalen of er hun weg niet naar vinden. Het onderzoek bevestigt de cijfers die de Nederlandstalige Vrouwenraad en de Conseil des Femmes aanzetten tot hun campagne ’Ik zwijg niet meer’ op 25 november 2013:

 • Slechts 16% van de slachtoffers is naar de politie gestapt om over de feiten te praten.
 • Maar liefst 40% van de slachtoffers ondernam helemaal niks.
 • De daders van seksueel geweld worden zelden geconfronteerd met justitie (8,8%) en bijna nooit vervolgd (slecht 1,6%). Het gevoel van straffeloosheid is pertinent.

Meer informatie:

- Lees meer in het dossier over verkrachting;

Strijd tegen verkrachting moet bovenaan de agenda

De federale overheid lanceerde op 14 februari 2014 een nieuwe website www.hulpnaverkrachting.be om slachtoffers van verkrachting te overhalen klacht in te dienen.
Een positieve stap, maar volgens Amnesty International is er meer nodig. Verkrachting is een aanslag op de fysieke en mentale integriteit van een persoon. De ernst van dit misdrijf en de impact die het heeft op het slachtoffer vragen om een doortastende, effectieve en gecoördineerde aanpak op de verschillende beleidsniveaus.

De strijd tegen verkrachting moet een prominente plaats krijgen in de volgende federale en regionale regeerakkoorden. Daarnaast moeten er uiteraard voldoende middelen vrijgemaakt worden voor preventieprogramma’s, sensibilisering en opvang van slachtoffers. Momenteel worden slachtoffers immers geconfronteerd met heel wat problemen - zowel bij politie, justitie als bij de medische en psychosociale opvang en begeleiding.

Amnesty International lanceert daarom een nieuwe campagne die de toekomstige federale en regionale overheden oproept om de strijd tegen verkrachting serieus te nemen.

Teken zelf de petitie.

Niet te vergeten

 • Ik zwijg niet meer, de campagne van de Vrouwenraad en het CFFB om een maximum aan (anonieme) getuigenissen te verzamelen met ook een online petitie.
 • De Europese barometer over verkrachting 2013 van de Europese Vrouwenlobby, een unieke studie waarin de aanpak van het probleem van seksueel geweld van verschillende Europese lidstaten wordt geanalyseerd.
 • Op 5 maart 2014 presenteert de FRA de resultaten en conclusies van de Europese enquête over geweld tegen vrouwen in Europa.
  Bekijk onze kalendar.

Nieuwsberichten


Kalender

« Juni 2018 »
M D W D V Z Z
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1