Logo Printen Logo RSS logo facebook

Etniciteit, klimaatverandering en vrouwen en media in de focus bij Unesco

Vrijdag 7 maart 2014 | Place de Fontenoy, 7 - 75352 Paris
Etniciteit, klimaatverandering en vrouwen en media in de focus bij Unesco

1. Conferentie met Viviane Michel, voorzitster van de Vereniging "The Native Women of Quebec" (FAQ)

In het kader van de Internationale Vrouwendag 2014 nodigt Unesco Viviane Michel, voorzitster van de Vereniging "The Native Women of Quebec" (FAQ), uit. Zij is afkomstig van Mani Utenam en al meer dan 10 jaar lid van FAQ.

Tweetalig, Frans en innu-indiaans, is Viviane Michel een vrouw met traditie. Ze maakt er een eerbetoon van om de traditionele praktijken van haar land op een positieve manier in de kijker te zetten en vraagt zodanig respect voor haar eigen cultuur en voor autochtone vrouwen.

Haar professionele loopbaan en inzet voor het opvanghuis voor autochtone vrouwen Missinak in Quebec maakt dat ze de problemen van autochtone vrouwen van dichtbij kent.
Zij was bovendien lid van het Netwerk van opvanghuizen voor autochtone vrouwen in Quebec, dat verschillende instrumenten ontwikkelde om diensten aan te passen aan de culturele realiteit van deze vrouwen.
Zij was ook actief als begeleidster van overlevenden uit indianenreservaten.

Tijdens de conferentie zal Viviane Michel de vereniging "The Native Women of Quebec" (FAQ) en haar belangrijkste doelen voorstellen.

Inschrijven is verplicht via gender.equality@unesco.org - tel:0145681654

2. Conferentie 2014 voor de "Internationale Vrouwendag"

Het thema van deze conferentie is "Gelijkheid voor vrouwen is vooruitgang voor iedereen: de visie van de Kleine Eilanden in Ontwikkeling".

De UNESCO heeft ervoor gekozen om dit vraagstuk in de kijker te zetten met het oog op het Internationale Jaar van de Verenigde Naties voor de Kleine Eilanden in Ontwikkeling (Small Island Developing States=SIDS) en de 3de internationale conferentie van de SIDS, die dit najaar wordt gehouden in Apia (Samoa), van 1 tot 14 september 2014.

Met 40 leden zijn de SIDS van vitaal belang voor het welzijn van onze planeet. Zij zijn de behoeders van uitgestrekte oceanische gebieden die essentieel zijn voor onze voedselveiligheid, voor de biodiversiteit, voor de omzetting van koolstof, voor natuurlijke hulpbronnen, voor de culturele diversiteit en voor het erfgoed. De SIDS staan voor complexe uitdagingen en er moet rekening gehouden worden met hun extreme kwetsbaarheid en de klimaatverandering. Vrouwen bewust maken van dit type van uitdagingen, hun impact waarborgen, en garanderen dat hun stem wordt gehoord in de besluitvorming, is van kapitaal belang voor de menselijke ontwikkeling. Gendergelijkheid is één van de prioriteiten van de Unesco en één van de pijlers van het mandaat van de Secretaris-generaal .

Met de medewerking van:

- Mevr. Joyleen Baklai Temengil, Minister van Gebieden en Culturele Zaken van de Republiek van Palaos
- H. E. Mevr. Laura Faxas, Ambassadrice van de Dominicaanse Republiek bij de UNESCO
- H. E. M. Bernard Shamlaye, Ambassadeur van de Seychellen bij de UNESCO

Inschrijven is verplicht via gender.equality@unesco.org - tel:0145681654

3. Tentoonstelling - "Internationale Vrouwendag"

De opening van deze tentoonstelling zal plaatshebben op vrijdag 7 maart 2014.

De directrice zal een openingsspeech houden en de voorzitter van elke electorale groep zal het woord nemen om haar kunstenares voor te stellen. Dit jaar wordt het werk van 9 artiesten voorgesteld:

- Azerbaïdjan: Mevr. Asmar Narimanbekova, schilderes
- Bangladesh: Mevr. Rokeya Sultana en Mevr. Kanak Chanpa Chakma, schilderessen
- Benin/Cameroen: Mevr. Angela Etoundi Essamba, fotografe
- Bolivië : traditionele textielkunst van autochtone vrouwen van het Departement van Potosi
- Bulgarije: Mevr. Mad-Jarova, schilderes
- Canada (Quebec): Mevr. Manon Barbeau, scenariste, realisatrice en stichtster van "Wapikoni mobile" (ambulante studio’s voor autochtone jongeren)
- Russische Federatie: Mevr. Natalia Ivanova, "De etnische oorsprong van schoonheid"
- Peru: Mevr. Natalia Velit, schilderes

4. Vrouwen maken het nieuws 2014

Elk jaar is er ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag het evenement « Vrouwen maken het nieuws ». Een wereldwijd initiatief dat de aandacht van de internationale gemeenschap probeert te trekken voor gendergelijkheid in en door de media. Het evenement nodigt uit tot debat en wil praktische initiatieven ondersteunen die bijdragen tot de geformuleerde doelstellingen.

Meer informatie over al deze evenementen vindt u op deze website.

5. Boodschap van Irina Bokova, Directeur-Generaal van de UNESCO

Lees ook de boodschap van Irina Bokova, Directeur-Generaal van de UNESCO ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag.


Nieuwsberichten


Kalender

« Juni 2018 »
M D W D V Z Z
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1