Logo Printen Logo RSS logo facebook

Ban Ki-moon: "Gelijkheid voor allen betekent vooruitgang voor iedereen"

Ban Ki-moon: "Gelijkheid voor allen betekent vooruitgang voor iedereen"

Ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag benadrukt Ban Ki-moon, de Secretaris-generaal van de Verenigde Naties, het belang van gelijke behandeling van meisjes en vrouwen als een kwestie van fundamentele mensenrechten en rechtvaardigheid, maar ook als voorwaarde voor vooruitgang op tal van andere vlakken.

"Countries with more gender equality have better economic growth. Companies with more women leaders perform better. Peace agreements that include women are more durable. Parliaments with more women enact more legislation on key social issues such as health, education, anti-discrimination and child support. The evidence is clear: equality for women means progress for all."
Ban-kimoon

De boodschap is glashelder: gelijkheid voor vrouwen betekent vooruitgang voor iedereen. Deze eenvoudige waarheid moet volgens Ban Ki-moon centraal staan wanneer we trachten het proces van de Millennium Ontwikkelingsdoelen te versnellen voor de deadline van volgend jaar en wanneer we een agenda willen opstellen voor de jaren nadien. Bovendien is het een essentiële factor bij de uitbanning van armoede en bij het streven naar duurzame ontwikkeling.

Cruciale vooruitgang werd wel degelijk geboekt in de toegang van meisjes tot het lager onderwijs en in de politieke vertegenwoordiging van vrouwen. Maar deze vooruitgang blijft traag en ongelijk.

Een pasgeboren meisje krijgt, ongeacht het land waar ze het levenslicht ziet, nog steeds te maken met ongelijkheid en discriminatie. De samenleving heeft de gemeenschappelijke plicht om haar een leven te verzekeren vrij van geweld, een fenomeen dat vandaag wereldwijd nog één op de drie vrouwen treft. Meisjes en vrouwen hebben recht op een gelijk loon voor een werk van gelijke waarde. Zij mogen niet gediscrimineerd worden en geen belemmering ondervinden om deel te nemen aan de economie. Meisjes en vrouwen moeten medezeggenschap hebben over de beslissingen die hun leven bepalen, waaronder het krijgen van kinderen.

Ban Ki-moon heeft een boodschap voor ieder meisje dat vandaag wordt geboren en voor iedere vrouw op deze planeet: de realisatie van mensenrechten en gelijkheid is géén droom maar een concrete doelstelling. Het is de plicht van overheden, van de Verenigde Naties en van iedereen op aarde. Hij heeft ook een boodschap voor jongens en mannen zoals hijzelf: speel je rol in het verhaal. Ieder van ons heeft er baat bij wanneer vrouwen en meisjes zich ten volle kunnen ontplooien.

Meer informatie op deze webpagina.


Nieuwsberichten


Kalender

« April 2018 »
M D W D V Z Z
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6