Logo Printen Logo RSS logo facebook

Wat de EC deed om gendergerelateerd geweld in de EU te bestrijden

Wat de EC deed om gendergerelateerd geweld in de EU te bestrijden

Ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag publiceert de Europese Commissie een factsheet met de belangrijkste concrete acties die zij ondernam om geweld tegen vrouwen en meisjes in de Europese Unie te bestrijden.

Lees de factsheet.

En Viviane Reding, Vice-President van de Europese Commissie en bevoegd voor Justitie, Fundamentele rechten en Burgerschap doet ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag een oproep om de loonkloof te dichten.

De Europese Commissie nam een Aanbeveling aan waarin de lidstaten worden gevraagd grote transparantie te verschaffen over de loonvorming om zo de kloonkloof te helpen te dichten.

De loonkloof – het gemiddelde verschil tussen het uurloon van vrouwen en mannen over het geheel van de economie - is nauwelijks verminderd de laatste jaren en blijft 16.4% over de ganse Europese Unie genomen.

Een grotere transparantie in de loonvorming is een belangrijk element om de loonkloof aan te pakken. Een betere kennis kan de verborgen gender bias en discriminatie in loonstructuren van een organisatie aan het licht doen komen. Het laat werknemers, werkgevers en sociale partners toe om de juiste acties te ondernemen om een effectieve implementatie van het principe van gelijke beloning te implementeren.

De Commissie stelde voor dat de EU-lidstaten de loonvorming transparanter zouden maken d.m.v. een ’toolbox’ aan maatregelen. Deze ’toolbox’ omvatte onder meer de mogelijkheid voor werknemers om informatie te vragen over hun loon, rapportering door bedrijven, loonaudits voor grote ondernemingen en de inclusie van het principe van gelijk beloning in collectieve overeenkomsten. Lidstaten zouden op deze manier verplicht worden aan de Commissie te rapporteren welke acties zij ondernomen hebben om de aanbevelingen te implementeren tegen het einde van 2015.

Meer informatie over gendergelijkheid in de EC vindt u op deze pagina.


Nieuwsberichten


Kalender

« Juni 2018 »
M D W D V Z Z
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1