Logo Printen Logo RSS logo facebook

8 maart 2014: Internationale Vrouwendag

8 maart 2014: Internationale Vrouwendag

8 maart is de dag die in 1978 door de Verenigde Naties uitgeroepen werd tot "Internationale Vrouwendag". [1]

Het thema van de Internationale Vrouwendag 2014 is "Gelijkheid voor Vrouwen betekent vooruitgang voor iedereen". Dit thema sluit naadloos aan bij het prioritaire onderwerp van de bijeenkomst van de Commissie voor de Status van de Vrouw. Deze commissie bekijkt jaarlijks in welke mate de Millennium Ontwikkelingsdoelstellingen (MOD’s) voor vrouwen en meisjes reeds verwezenlijkt werden en voor welke uitdagingen we nog staan.

De VN, bij monde van Secretaris-generaal Ban Ki-moon en directrice van UN Women Phumzile Mlambo-Ngcuka, nemen een progressieve houding aan. Ze doen een oproep om vrouwenrechten - inclusief reproductieve rechten - te respecteren, en benadrukken bovendien dat mannen moeten meegenomen worden in het gelijkekansenverhaal. Gelijke rechten voor vrouwen is immers ieders verantwoordelijkheid. Andere internationale organisaties, zoals ILO en Unesco, betrekken in het debat thema’s als arbeidsomstandigheden, etniciteit, klimaatverandering en media.

Op Europees niveau ligt de nadruk op de bestrijding van gendergerelateerd geweld. De Raad van Europa bekijkt de impact van de eerder geformuleerde standaardpunten. In de Europese Unie lanceert FRA, het Europees Agentschap voor Fundamentele Rechten, de resultaten van een grootschalig onderzoek naar geweld op vrouwen in de 28 lidstaten van de EU. De Europese Commissie en het Europees Parlement presenteren eveneens hun bijdrage aan deze thematiek.

In België slaan Oxfam, de Nederlandstalige Vrouwenraad, de Conseil des Femmes francophones, 11.11.11, de Wereldvrouwenmars en het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen de handen in elkaar. Zij organiseren op 8 maart op het Muntplein in Brussel een artistieke sensibiliseringsactie met de Italiaanse kunstenares Anna Piratti. Ook hier ligt de focus op gendergerelateerd geweld. Koningin Mathilde gaat in gesprek met vooraanstaande vrouwen uit het Antwerpse. Maar er gebeurt natuurlijk nog veel meer. Op 8 maart bruist het in heel België van leven rond de genderthematiek. Provinciale en gemeentelijke overheden, vrouwen- en middenveldorganisaties en culturele instellingen lanceren tal van evenementen. Klik op onderstaande trefwoorden voor een overzicht van al deze activiteiten:

Consulteer deze hub om de acties wereldwijd te ontdekken.

IWD2014

Op de sociale netwerken, vind je de Internationale Vrouwendag terug via hashtag #IWD2014.

[1] Lees via deze nieuwsbrief of via deze link alle artikelen rond de Internationale Vrouwendag.


Nieuwsberichten


Kalender

« Mei 2018 »
M D W D V Z Z
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3