Logo Printen Logo RSS logo facebook

IPU (Interparliamentary Union)

Binnen de IPU werken twee instanties rond gendergelijkheid, de Gender Partnership Group en het Coordinating Committee of Women Parliamentarians. De Gender Partnership Group bestaat uit 4 leden, 2 vrouwen en 2 mannen, die worden aangeduid binnen het bestuur van de IPU. Haar taak is erop toezien dat binnen de activiteiten en besluiten van de IPU de belangen van beide seksen in gelijke mate worden behartigd. Het “Coordinating Committee of Women Parliamentarians”, waarin zowel verkozen als aangeduide leden zetelen, moet de opvolging garanderen van de halfjaarlijkse “Vergadering van vrouwelijke parlementariërs”.

In 2009 organiseerde de Gender Partnership Group twee belangrijke acties. De eerste was de campagne “Parlementen in actie tegen geweld op vrouwen” (“Parliaments Take Action on Violence against Women”) waarbij alle nationale parlementen gevraagd werd om op 25 november aandacht te schenken aan de Internationale dag voor de Uitroeiing van Geweld tegen Vrouwen. De tweede was een nieuwe enquête over de gendergevoeligheid van de parlementen. Doel van deze enquête was het verzamelen van informatie over strategieën om parlementaire vergaderingen gendergevoeliger te maken en om gender effectief te mainstreamen in het parlementaire werk. Ook onderwierp de Gender Partnership Group in 2009 het budget van de IPU aan een gender analyse.

Het Coordinating Committee of Women Parliamentarians organiseerde in september de conferentie “Is parliament open to women? An appraisal” voor de leden van de parlementaire commissies voor de situatie van de vrouw en gendergelijkheid.

Gewoontegetrouw verleende IPU daarnaast in 2009 zijn medewerking aan verschillende paneldiscussies en evenementen van regionale en internationale organisaties zoals de Raad van Europa, UNICEF, UNIFEM, CEDAW en de CWS.


Nieuwsberichten


Kalender

« Mei 2018 »
M D W D V Z Z
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3