Logo Printen Logo RSS logo facebook

Geen ‘excuustruzen’ alstublieft: behoefte aan hernieuwde consensus over diversiteit op redacties

Geen ‘excuustruzen' alstublieft: behoefte aan hernieuwde consensus over diversiteit op redacties

Vrouwen en etnisch-culturele minderheden zijn ondervertegenwoordigd in het krantennieuws. Welke redenen geven journalisten daarvoor aan? Staat diversiteit op de journalistieke agenda? Is diversiteit een streefdoel of eerder een belemmering voor de journalist? Het Steunpunt Media zocht het uit.

Wat betekent diversiteit vandaag voor de Vlaamse krantenjournalist? Uit 16 diepte-interviews uitgevoerd door het Steunpunt Media blijkt er geen eenduidige visie te zijn over wat diversiteit inhoudt. Wel zetten journalisten zich af tegen de ‘politiek correcte’ visie op diversiteit: ze willen geen zogenaamde ‘excuustruzen’ opvoeren die enkel het nieuws halen omwille van hun divers profiel.

In de eerste plaats werden de journalisten gevraagd om een definitie voor diversiteit te geven. De bevraagde journalisten haalden vooral de variatie in bronnen met een focus op gender en etniciteit aan. Naast gender en etniciteit, wordt eveneens sociale klasse, leeftijd en seksuele geaardheid van de bronnen naar voren geschoven als kenmerken van diversiteit in het nieuws.

Eensgezindheid kan botsen

Journalisten zijn het in de regel eens over de betekenis van diversiteit. Over de kwestie of het opvoeren van diverse bronnen in nieuws tot hun takenpakket behoort, zijn de krantenjournalisten dan weer minder eensgezind. De ene groep is van oordeel van wel, een ander deel duidelijk van niet.

Als verklaring voor de huidige ondervertegenwoordiging van vrouwen en etnisch-culturele minderheden in de Vlaamse pers in verhouding tot de realiteit, geven de journalisten in de eerste plaats aan dat er minder vrouwelijke en etnisch-culturele minderheidsexperten beschikbaar zijn. Daarnaast melden sommigen dat, naar hun aanvoelen, etnisch-culturele minderheden moeilijker bereikbaar zijn voor de ‘blanke’ journalist. Ook zouden vrouwen terughoudender zijn om hun mening in de media te uiten dan mannen.

Expertendatabanken

Gelukkig zijn er heel wat expertendatabanken waarop journalisten en nieuwsmakers beroep kunnen doen. Naast bijvoorbeeld de expertendatabank.be van de Vlaamse Overheid is er VEGA van Amazone, de eerste online gids die vrouwelijke expertise en genderspecialisten bundelt.

Het persbericht en de volledige Nieuwsmonitor 19 vindt u hier.

Neem voor meer informatie contact op met Julie De Smedt, projectcoördinator van het steunpunt, via mail of op 0494/89 79 83.

Het Steunpunt Media is een aanspreekpunt en expertisecentrum voor alles wat met nieuws en media te maken heeft. De vier Vlaamse universiteiten die onderzoek doen naar nieuws en massamedia zijn partner van het Steunpunt: de KU Leuven, de Universiteit Antwerpen, de Universiteit Gent en de Vrije Universiteit Brussel.


Nieuwsberichten


Kalender

« Mei 2018 »
M D W D V Z Z
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3