Logo Printen Logo RSS logo facebook

Vrouwenbeweging tegen pensioenplannen toekomstige regering

Vrouwenbeweging tegen pensioenplannen toekomstige regering

Op 19 september maakten de Vrouwenraad, VOK, VIVA-SVV, Femma, Ella, Vie Féminine en CFFB de volgende open brief over aan de formateurs en toekomstige regeringspartners. [1]

"Geachte,

Met zeer grote ongerustheid neemt de vrouwenbeweging kennis van de mogelijke maatregelen inzake pensioenen en eindeloopbaan die ter tafel komen in de federale regeringsonderhandelingen.

  • Er wordt gedacht aan een verdere verlenging van de vereiste loopbaan, tot 42 jaar, voor wie op 62 jaar vervroegd op pensioen gaat. Vrouwen die in 2013 met pensioen gingen, hadden gemiddeld een loopbaan van 35 jaar.
  • Het minimumpensioen zou worden berekend op basis van een loopbaan van 45 voltijdse jaren. Een nieuwe verarming voor vrouwen, zelfs indien het minimumpensioen zou worden opgetrokken. Van alle loontrekkende vrouwen werkt immers 44% deeltijds, en vrouwen hebben veel minder volledige carrières dan mannen. Een pensioen à rato zou velen onder de armoededrempel duwen.
  • Het beperken in de tijd van gelijkgestelde periodes (werkloosheid, tijdskrediet) zal vooral vrouwen treffen: tot enkele jaren geleden lag de werkloosheid bij hen het hoogst, tijdskrediet is sowieso een vrouwenzaak, vrouwen zijn oververtegenwoordigd in de lage looncategorieën waar die periodes van gelijkstelling het meest van tel zijn.
  • Het overlevingspensioen biedt veel oudere vrouwen een reële bescherming tegen armoede. De plannen om het in ijltempo te doen verdwijnen, zullen nefaste gevolgen hebben.

De ondertekenende vrouwenorganisaties vinden het onaanvaardbaar dat de regerings-onderhandelaars deze en andere maatregelen zelfs maar in overweging nemen, en – tegen het advies van experts in - geen rekening houden met de specifieke en zwakkere positie van vrouwen op de arbeidsmarkt. Nu al ontvangt 59% van de gepensioneerde vrouwen (33% bij de mannen) minder dan 1000 Euro/maand, deze plannen zullen hun pensioenopbouw verder verzwakken. Crisis na crisis worden er maatregelen genomen die vrouwen penaliseren voor hun kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Die positie wordt hen verweten (’vrouwen moeten maar meer werken’), maar is het gevolg van de vele, noodzakelijke, zorgarbeid die vrouwen verrichten in een samenleving die hen geen andere keuze laat.

We roepen de regeringsonderhandelaars ten stelligste op om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk vrouwen en mannen een goed inkomen hebben, zodat minder in plaats van meer mensen in armoede moeten leven.

Vrouwenraad
Vrouwen Overleg Komitee
Femma
VIVA-SVV
Ella
CFFB
Vie Féminine
"

Logo Vrouwenraad - 135 x 41 pixels - JPG logo VOK
Logo VIVA - Socialistische Vrouwen Vereniging Logo Ella
Vie Féminine

Bekijk ook de open brief aan de toekomstige regering "Armoede en gender" van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen en het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting.


Nieuwsberichten


Kalender

« Mei 2018 »
M D W D V Z Z
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3