Logo Printen Logo RSS logo facebook

Zij, deeltijds? Ach, indien dit kon ...

Zij, deeltijds? Ach, indien dit kon ...

De verzekeringsmaatschappij Axa realiseerde een onafhankelijke studie over de combinatie arbeid-privé in België.

Deze nationale enquête, die werd uitgevoerd bij een respresentatieve steekgroep van de Belgische bevolking (983 personen werden bevraagd), toont aan dat minder werken om de kwaliteit van het dagelijks leven te vergroten een wensdroom is van vele Belgen. Nochtans zijn er weinigen die de stap naar deeltijdse arbeid ook werkelijk zetten.

Deeltijdarbeid is ook in 2014 een hoofdzakelijk vrouwelijke aangelegenheid

Weinigen inderdaad ... maar vele vrouwen! Deeltijdarbeid blijft immers veelal een vrouwenzaak: 34% vrouwen zijn deeltijds tewerkgesteld tegenover 8% mannen. De kloof wordt nog groter als men kijkt naar gezinnen met kinderen. Bijna 45% moeders kiezen ervoor om deeltijds aan de slag te gaan tegenover 6,4% vaders.

Het traditionele rollenpatroon bestaat nog steeds, maar is taboe

Meer nog, de enquête laat zien dat bij ouders die voltijds werken 39% van de mannen zou wensen dat hun partner haar arbeidstijd vermindert om zich bezig te houden met het huishouden. Maar op de vraag ligt een taboe. Het voorbije jaar durfde van de 39% nauwelijks 18% van de mannen deze ook effectief te stellen! Omgekeerd wil nochtans slechts 9% van de moeders dat hun partner minder zou gaan werken om zich bezig te houden met het huishouden.

Hoe meer invloed een man op het werk, hoe meer invloed thuis

Bij de vaders in een kaderfunctie, is de vraag nog meer uitgesproken: 38 % van de respondenten met een kaderfunctie en kinderen verkiezen dat hun partner deeltijds zou werken. Bovendien is het zo dat 24 % onder hen hun partner ook effectief vroeg om dit te doen.

Vele mannen zijn niet bereid om te investeren in de privé-sfeer

Het feit dat 21% van de mannen op de 39% hun vraag niet uitspreken toont wel dat de tijden veranderen. Maar de vraag blijft onderhuids aanwezig en bewijst dat het model van het heteroseksuele gezin waar de man de broodwinner is nog steeds beantwoordt aan het "normale" verwachtingspatroon in de Belgische maatschappij, waar heteronomie de norm blijft.
Een nieuw gezinsmodel waarbij vaders meer zouden investeren in de privé-sfeer en moeders meer aanwezig zouden zijn op de arbeidsmarkt blijft marginaal bij heteroseksuele koppels in België anno 2014. En nergens wordt er gewag gemaakt van een omkering van de rollen. Men spreekt eenvoudigweg van een "groter evenwicht" tussen mannen en vrouwen in de verdeling van de arbeidstijd en de tijd die wordt geïnvesteerd in het huishouden.

Meer informatie

Lees het persbericht en neem een kijk in het persdossier van Axa.


Nieuwsberichten


Kalender

« Mei 2018 »
M D W D V Z Z
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3