Logo Printen Logo RSS logo facebook

Het Feministisch Sociaal-economisch Platform vreest onevenredige impact van besparingsmaatregelen op vrouwen

Het Feministisch Sociaal-economisch Platform vreest onevenredige impact van besparingsmaatregelen op vrouwen

De nationale betoging die vandaag, 6 november, door de straten van Brussel trekt protesteert tegen de besparingspolitiek van de federale regering Michel I. In deze betoging stapt ook een feministische delegatie mee: het Feministisch Sociaal-economisch Platform. Dit platform bestaat uit verscheidene vrouwenorganisaties en ontstond in maart 2012 wegens een grote bezorgdheid over de toenmalige besparingsmaatregelen en de impact ervan op vrouwen. Vandaag is deze bezorgdheid actueler dan ooit en het Platform heeft in een persbericht dan ook enkele eisen geformuleerd naar aanleiding van de nationale betoging.

Volgens het Platform zullen de federale besparingsmaatregelen vrouwen hard treffen en de genderongelijkheid enkel maar doen stijgen – ondanks de beloftes van Michel I om de genderdimensie in elk beleidsdomein te integreren en de socio-economische ongelijkheid tussen man en vrouw weg te werken. Het Platform stelt vast dat deze beloftes niet doorschemeren in het regeerakkoord, integendeel zelfs. In het persbericht lichten zij enkele voorbeelden toe.

  • Eerst is er de daling van de inkomensgarantie-uitkering bij onvrijwillige deeltijdse arbeid waarvan 79% van de getroffenen vrouwen zijn in vooral ‘vrouwelijke’ sectoren zoals schoonmaak en dienstencheques.
  • Ook het optrekken van de leeftijd voor het vervroegd pensioen tot 63 jaar mits een loopbaan van 42 jaar baart het Platform zorgen: wegens de gemiddelde vrouwelijke loopbaan van 35 jaar maakt het de toegang voor vrouwen quasi onmogelijk.
  • Een derde zorg is het eventuele invoeren van een ‘loopbaanrekening’ waarbij je tijd of loon spaart voor een loopbaanonderbreking: dit zal volgens het Platform de genderongelijkheid net versterken doordat vooral vrouwen hier gebruik van zullen maken om voor anderen te zorgen.

Bovenop deze nieuwe regeringsplannen worden enkele besparingsmaatregelen van de vorige regering Di Rupo verder gezet. Zo werd in 2012 de inschakelingsuitkering beperkt tot 3 jaar: twee derden van wie hiervan zal worden uitgesloten is vrouw, waarvan een kwart kinderen ten laste heeft. Ook de maatregel betreffende de woon/werk-afstand, die werd uitgebreid van 25 tot 60 km, wordt gehekeld: vrouwen beschikken minder vaak over een auto dan mannen en zijn vaak langer onderweg naar en van hun werk wegens stops bij de school, crèche of onthaalouder.

Het Feministisch Sociaal-economisch Platform is dan ook erg ongerust over de nieuwe en oude maar versterkte besparingsmaatregelen en vraagt dan ook om een onderhoud met premier Michel. Daarbij willen ze hem herinneren aan de belofte om middenveldorganisaties te betrekken bij het regeerakkoord en pleit het Platform ook voor het opnemen van engagement om de genderongelijkheid weg te werken, zoals oorspronkelijk beloofd werd.

Meer uitleg en informatie is terug te vinden in het originele persbericht.

De leden van het Platform
ABVV/FGTB, Action Chrétienne Rurale des Femmes, ACV/CSC, Centre Féminin d’Education Permanente, Comité de Liaison des Femmes, Conseil des femmes francophones de Belgique, Ella, Femmes et Santé ASBL, Flora réseau d’expertise, Femma, GAMS, Garance, La Voix des Femmes, Les Femmes Prévoyantes Socialistes, Le Monde selon les Femmes, Marche Mondiale des Femmes/Wereldvrouwenmars, Vrouwenraad, Synergie Wallonie pour l’égalité entre les Femmes et les Hommes, Vie Féminine, VIVA-SVV, Vrouwen Overleg Komitee

Contactgegevens voor het Platform

  • Sofie De Graeve (Het Vrouwen Overleg Komitee) : GSM : 0479/78.98.33 ou Tel. : 02/229 38 73
  • Hafida Bachir (Vie Féminine) : GSM : 0487/27.67.37 ou Tél : 02/227 13 01
  • Valérie Lootvoet (Université des Femmes) : Tel. : 02/ 229. 38. 25
  • Joëlle Sambi Nzeba (Femmes Prévoyantes Socialistes) : Tél : 02/515 02 09

Aanbevolen lectuur

Het rapport van UN Women met als titel:
The Global Economic Crisis and Gender Equality
(8 sept. 2014, 88 p.)
Meer informatie

De aanbevelingen van de Vrouwenlobby in hun rapport van 2012 met als titel "The price of austerity - The impact on women’s rights and gender equality in Europe ».|


Nieuwsberichten


Kalender

« Mei 2018 »
M D W D V Z Z
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3