Logo Printen Logo RSS logo facebook

Amazone present op broodnodige Vrouwendag 2014

Amazone present op broodnodige Vrouwendag 2014

De Vrouwendag "Armoede moe" in Vilvoorde was broodnodig. Het thema "vrouwelijke armoede" is _ spijtig genoeg _ brandend actueel. Feministische groepen en vrouwenorganisaties waren op de afspraak. Belangrijke beleidspersonen, met armoede onder hun bevoegdheden, waren noch in de standenzaal noch bij het debat aanwezig. [1]

Ook Amazone was present en onze stand kreeg vele bezoek.st.ers. Alle quiz-formulieren werden opgebruikt (Lut Verstappen is de gelukkige winnares en wint een etentje in het restaurant van Amazone) en de nieuwe culiniaire workshop-formule oogstte positieve reacties. Ook het partnerschap van Amazone met het Europees Instituut voor Gendergelijkheid en de interessante Amazone-collectie van grijze literatuur (beleidsinformatie en teksten uit de vrouwenbeweging) waren voor vele bezoek.st.ers een regelrechte ontdekking.

Herbeleef de Vrouwendag in Vilvoorde opnieuw en bekijk via onderstaande link de video, gemaakt door RingTV, vanaf minuut 7.55.

Vrouwendag2014

Na afloop van de Vrouwendag bracht het Vrouwen Overleg Komitee een persbericht uit, bij monde van haar woordvoerster Sofie De Graeve. Lees het hieronder.

"Op de Vrouwendag klonk de vrees dat armoede nog zal toenemen. Regeringsmaatregelen zoals het duurder maken van de kinderopvang of het verminderen van de uitkering bij onvrijwillige deeltijdse arbeid, duwen kwetsbare vrouwen de armoede in. Wie een onvolledige of onderbroken loopbaan heeft, krijgt het nog moeilijker dan voorheen om aan de pensioenvoorwaarden te voldoen. Vandaag moet 59% van de vrouwen al rondkomen met een pensioen van minder dan 1000 euro. 80% van de éénoudergezinnen zijn moeders met kinderen. 1 op 5 van hen leeft in armoede. Ook vrouwen die afkomstig zijn van buiten de EU, vrouwen met een handicap, transvrouwen... zijn extra kwetsbaar voor armoede, en kwetsbaarder dan mannen in dezelfde groep.

De Britse gastspreekster Anna Coote beklemtoonde dat een alternatief wel degelijk mogelijk is. Ze pleitte voor een nieuw sociaal contract. Dat omvat een sterke sociale zekerheid, goed uitbouwde zorgvoorzieningen, participatie van iedereen en een kortere werkweek. Ook het VOK verdedigt de idee van een kortere werkweek. Op die manier wordt het werk beter verdeeld en moeten vrouwen en mannen niet langer kiezen tussen werken en zorgen. Minder vrouwen zullen deeltijds werken en meer vrouwen en mannen halen een volwaardig inkomen uit werk. Het armoederisico verkleint, aldus woordvoerster Sofie De Graeve. Ook voor iedereen betaalbare en toegankelijke zorgvoorzieningen zijn erg belangrijk voor de participatie van vrouwen. Dergelijke maatschappelijke keuzes zijn betaalbaar mits een bijdrage van iedereen aan het overheidsbudget, ook via bijvoorbeeld een vermogenswinstbelasting.

Tijdens het slotdebat bleek hoe zwaar armoede weegt: het gaat om zoveel meer dan inkomen alleen. Armoede strekt zijn tentakels uit naar alle levensdomeinen en sluit mensen uit van werk, goed wonen, vrije tijd, onderwijs... De gekleurde armoede die de pan uitswingt, was een ander belangrijk thema dat ook in één van de interactieve workshops centraal stond. Onderwijs en werk moeten hefbomen van emancipatie zijn voor iedereen. Op zoek naar verandering konden bezoek/st/ers inspiratie putten uit zowel goede praktijken hier als in het Zuiden. Empowerment is de rode draad doorheen al deze projecten. In de sessies speed-counseling werd een luisterend oor geboden en concreet advies gegeven. Slongs Dievanongs sloot de Vrouwendag feestelijk af.

De Vrouwendag van 11/11 is de vaste afspraak voor vrouwen en mannen uit heel Vlaanderen om te debatteren over gelijkheid v/m en te netwerken met de talrijk aanwezige feministische en vrouwenorganisaties. Deze Nationale Vrouwendag was een organisatie van het Vrouwen Overleg Komitee (VOK) en het Vilvoordse Vrouwendagplatform met steun van de stad Vilvoorde, de provincie Vlaams-Brabant, Gelijke Kansen Vlaanderen en het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen.

Meer Info
Sofie De Graeve: 0479.78.98.33, vrouwendag@amazone.be,
www.vrouwendag.be

[1] Consulteer het programma van de Vrouwendag 2014.


Nieuwsberichten


Kalender

« Mei 2018 »
M D W D V Z Z
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3