Logo Printen Logo RSS logo facebook

VOK vraagt multidisciplinaire traumacentra voor slachtoffers van seksueel geweld

VOK vraagt multidisciplinaire traumacentra voor slachtoffers van seksueel geweld

Op de internationale dag tegen geweld op vrouwen van 25-11-14 vraagt het Vrouwen Overleg Komitee (VOK) multidisciplinaire traumacentra voor slachtoffers van seksueel geweld in alle steden. In zo’n traumacentrum seksueel geweld staat een multidisciplinair team de slachtoffers bij op medisch, psychosociaal en juridisch vlak. Die multidisciplinaire traumacentra moeten een speerpunt zijn in het nieuwe nationaal actieplan tegen geweld dat in ontwikkeling is. Het verdrag van Istanbul van de Raad van Europa voorziet in dergelijke centra en moet door België zo spoedig mogelijk geratificeerd.

De protocollen voor de opvang van slachtoffers die vandaag bestaan tussen een aantal ziekenhuizen, politie en parket zijn een stap in de goede richting. Het VOK wil die goede praktijk uitgebreid zien naar alle steden. Bovendien moet aan de bestaande medisch-gerechtelijke samenwerking ook een stevig psychosociaal luik toegevoegd worden. Op die manier kan een multiddisciplinair traumacentrum voor alle slachtoffers van seksueel geweld concreet vorm krijgen. Zo’n traumacentrum garandeert dat het eerste medisch-gerechtelijk onderzoek professioneel verloopt. Psychosociale hulp is ter plekke aanwezig. En de juridische bijstand kan slachtoffers aanmoedigen om klacht in te dienen en staat hen bij tijdens de hele procedure. Het traumacentrum moet ook toegankelijk zijn voor slachtoffers die niet of niet meteen klacht wensen in te dienen bij de politie.

Naast multidisciplinaire traumacentra voor seksueel geweld, moeten de grote seponeringsgraad en lage veroordelingsgraad bij verkrachtingszaken worden aangepakt door het inzetten op betere opsporings- en verhoortechnieken. Dat betekent specialisatie van politioneel, gerechtelijk en medisch personeel, doorgedreven verhoortechnieken én meer analyses van het medisch-gerechtelijk onderzoeksmateriaal. Ook wanneer de pleger, zoals vaak het geval is, uit de sociale kring van de verkrachte komt. De correctionalisering van seksuele misdrijven heeft gevolgen voor de strafmaat en verjaringstermijn. Na het pedofilieschandaal in de katholieke kerk werden die opgetrokken voor minderjarigen. Dat moet ook gebeuren voor meerderjarige slachtoffers.

De feiten op een rij:
- In 2013 werden dagelijks 8 verkrachtingen en 9 schendingen van de eerbaarheid aangegeven
- In 2/3 van de gevallen van seksueel geweld is de dader een bekende van het slachtoffer.
- Internationaal onderzoek leert dat 9 op de 10 slachtoffers geen klacht indient.
- 2/3 van de afgenomen DNA-stalen wordt niet verder onderzocht.
- De helft van de zaken wordt geseponeerd. In de helft van die gevallen omdat er onvoldoende bewijs is. In een kwart omdat de dader onbekend is.
- info voor slachtoffers en omgeving: www.hulpnaverkrachting.be of 1712: Vlaamse hulplijn voor vragen over geweld (www.1712.be)

Meer info:

Sofie De Graeve, woordvoerster Vrouwen Overleg Komitee
02 229 38 73; 0479 78 98 33
vrouwendag@amazone.be; vok.sdegraeve@amazone.be
www.vrouwendag.be

Het Vrouwen Overleg Komitee (VOK) is een feministische en pluralistische overleg- en actiegroep die elk jaar op 11 november de Nationale Vrouwendag organiseert.

Bron: persbericht VOK.


Nieuwsberichten


Kalender

« Mei 2018 »
M D W D V Z Z
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3