Logo Printen Logo RSS logo facebook

’Allochtone’ vrouwen: spreekbuis van hun gemeenschap?

'Allochtone' vrouwen: spreekbuis van hun gemeenschap?

De Belgische samenleving wordt steeds diverser. Een belangrijk principe daarbij is dat deze toenemende diversiteit ook weerspiegeld wordt op het politieke niveau. Onderzoek wijst echter uit dat etnisch-culturele minderheden ondervertegenwoordigd zijn in het politieke besluitvormingsproces. Ook is het zo dat hoe machtiger de politieke functie is, hoe minder etnisch-culturele diversiteit er is. Gezien de focus van media op vooral politiek prestigieuze functies zoals ministers en partijvoorzitters, zal er dan ook weinig media-aandacht gaan naar politici uit etnisch-culturele minderheden. De nieuwste Nieuwsmonitor van het Steunpunt Media (Universiteit Antwerpen) ging hier dieper op in en onderzocht de media-aandacht voor politici uit etnisch-culturele minderheidsgroepen in de 19-uur-journaals van VRT en VTM gedurende de periode 2003-2013.

Het onderzoek is gebaseerd op 71 politici, waarvan de meerderheid afkomstig is uit Noord-Afrika (hoofdzakelijk Marokko en Algerije), Turkije en Congo. In totaal kregen deze politici ongeveer 140 minuten spreektijd. De top 3 bestaat uit Meyrem Almaci (Groen), Nahima Lanjri (CD&V) en Anissa Temsamani (SP.A). Interessant hierbij is dat de vrouwelijke politici uit etnisch-culturele minderheden meer spreektijd (54%) krijgen dan hun mannelijke collega’s (46%), terwijl voorgaand onderzoek nochtans duidelijk maakte dat mannen in het algemeen meer media-aandacht krijgen. Opvallend is ook hoe politici uit etnisch-culturele minderheden meer spreektijd krijgen in verkiezingsjaren. We zien uitschieters als ‘gevoelige thema’s’, zoals bijvoorbeeld het migrantenstemrecht bij de verkiezingen in 2003, aan de orde worden gebracht.

Een bezorgdheid die vaak geuit wordt in academische en politieke kringen is dat deze politici verengd worden tot een spreekbuis van ‘hun gemeenschap’. Dit betekent dat ze vooral aan het woord komen wanneer het nieuwsitem handelt over een ‘etnisch-cultureel’ thema, zoals immigratie, asielbeleid, religieuze praktijken, racisme, enzovoort. Als we kijken naar de inhoud van hun spreektijd valt op dat ongeveer de helft (47%) van de nieuwsitems waarin ze aan het woord kwamen naar een immigratie-gerelateerd thema verwees, zoals het asielbeleid, racisme, religieuze praktijken of de situatie van landen waar de politici oorspronkelijk uit afkomstig zijn. Politici uit etnisch-culturele minderheden worden dus vaak met immigratie-gerelateerde thema’s geassocieerd, wat kan aanwijzen dat deze politici deels opgevoerd worden als expert inzake deze thema’s. Een belangrijke kanttekening hierbij is dat het niet noodzakelijkerwijs duidt op stereotyperingsprocessen in de media. Sommige politici, zoals Nahima Lanjri (CD&V), hebben zich zelf gespecialiseerd in immigratiethema’s.

We zien echter wel een daling: over de jaren heen daalt de spreektijd die politici uit etnisch-culturele minderheden krijgen in immigratie-gerelateerde thema’s. Ze worden dus minder gezien als enkel en alleen een spreekbuis van hun eigen gemeenschap. Ook is het zo dat naarmate een politicus op de politieke ladder klimt, het percentage spreektijd in immigratie-gerelateerde nieuwsitems daalt en men meer een ‘all round’ politicus wordt. Daarnaast is het opmerkelijk dat hoe hoger het beleidsniveau is, hoe minder politici uit etnisch-culturele minderheden het over immigratie-gerelateerde thema’s moeten hebben.

Het volledige onderzoek kan u in de bijlage lezen.


Nieuwsberichten


Kalender

« Juni 2018 »
M D W D V Z Z
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1