Logo Printen Logo RSS logo facebook

De abortuswet: 25ste verjaardag

De abortuswet: 25ste verjaardag

In 2015 is het vijfentwintig jaar geleden dat België een abortuswet kreeg. Sinds de wet van 3 april 1990 is abortus geen strafbaar feit meer als wordt voldaan aan bepaalde voorwaarden.

Een vrouw die ongewenst zwanger is geworden kan naar een arts gaan om haar te laten door verwijzen voor een abortus. Een arts mag dit wel om verschillende redenen weigeren. Na de veertiende week mag een abortus in België alleen nog plaatsvinden als het kind geboren zal worden met een ongeneeslijke afwijking of als de zwangerschap een gevaar is voor het leven van de vrouw. [1]

Naar aanleiding van deze verjaardag organiseren de verenigingen LUNA (de Unie van Nederlandstalige Abortuscentra), GACEHPA (Groupe d’Action des Centres Extra-Hospitaliers Pratiquant des Avortements) en IPPF Europe (International Planned Parenthood Federation) een publieke campagne en een internationale studiedag te Brussel rond het thema abortusstigma.

Publieke campagne

De campagne die zal gelanceerd worden is gedeeltelijk een herneming van de mooie actie No More Names, die het Britse BPAS (British Pregancy Advisory Service) organiseerde in 2012. Hier werden enkele portretten van vrouwen gecombineerd met de slogan "What do you call a woman who’s had an abortion? Mother. Daughter. Sister. Friend. Abortion: no more names" (www.bpas.org/nomorenames).

Voor de Belgische variant is het de bedoeling om inhoudelijk verder te gaan met deze basisidee, maar met dit verschil dat hier geen professionele modellen worden ingezet maar vrouwen die werkelijk ooit een abortus hadden. Alle portretten zullen dan later worden samengevoegd en gecombineerd met het motto "25 jaar abortuswet in België - Voor je zus, je vriendin, je dochter, je collega, je moeder".

Doel van deze campagne: het trekken van de aandacht op de 25ste verjaardag van de abortuswet en het maatschappelijk wegwerken van het abortusstigma via de openheid van deze vrouwen.

Internationale conferentie

Naar aanleiding van deze verjaardag organiseren de verenigingen LUNA (de Unie van Nederlandstalige Abortuscentra) en IPPF Europe (International Planned Parenthood Federation) ook een internationale studiedag te Brussel rond het abortusstigma met een kruim van internationale sprekers. De conferentie is bedoeld voor zowel professionelen, academici, activisten, hulpverleners als evengoed geïnteresseerden.

Meer info en inschrijvingen op: www.abortionlaw25.be.

Memorandum

Er zijn stemmen die aandringen op herziening van de wet. Men vraagt terugbetalingen van abortussen uitgevoerd in Nederland en exploratie van nieuwe medisch-technische methoden. [2] Het Platform voor abortusrecht bracht in 2014 een memorandum uit met concrete aandachtspunten naar alle bestuursniveaus toe. [3]


Nieuwsberichten


Kalender

« Mei 2018 »
M D W D V Z Z
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3