Logo Printen Logo RSS logo facebook

Tentoonstelling: "Amazones stellen tentoon..."

9. Tentoonstelling: "Amazones stellen tentoon..."

Op donderdag 26 februari hield Amazone, het kruispunt gendergelijkheid , vanaf 17 uur, de vernissage "Amazones stellen tentoon". Kunstenaressen uit eigen huis tonen hun werk: Inge Van der Stighelen (Amazone), Isabelle Van Campenhout (Université des Femmes) en Mieke De Schepper (vzw Zijn).

Vernissage - 26 februari tussen 17 en 21u.

De vernissage van deze schitterende tentoonstelling was ingeleid door professor Willem Elias [1], voorzitter van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB).

Amazones stellen tentoon...: 27 februari tot 26 mei

De tentoonstelling is te bezichtigen van vrijdag 27 februari tot 26 mei 2015, op werkdagen: maandag, dinsdag, donderdag van 9u tot 18u, woensdag en vrijdag van 9u tot 17u.

Meer informatie:

Klik hier en bekijk de poster in het groot.

Voorstelling van de kunstenaressen

Inge Van der Stighelen - Schilderes

liet zich voor (een deel van) het werk dat hier wordt tentoongesteld inspireren op Amazone en het feminisme. Zij maakte een portret van “Meiramgul”, een 9-jarig Mongools meisje dat volgens de Amerikaanse archeologe en wetenschapster, Dr. Jeannine Davis-Kimball, een genetische band zou hebben met de oorspronkelijke Amazones. Zij maakte ook een reeks van werken naar aanleiding van (de persoonlijke beleving als projectverantwoordelijke van) de constructie van de Amazone-databanken. Drie studies werden gebaseerd op het schilderij "Les Amies" (1881) van de hand van Louise-Catherine Breslau, een Zwitserse vrouwelijke artieste (1856-1927). Verder toont Inge Van der Stighelen gevarieerd werk: stillevens, binnenzichten, portretten, figuurstudies, schetsen en conceptueel werk. Gebruikte materialen: olieverf, aquarel, pastel, Chinese inkt, bister, houtskool, collages.

Inge Van der Stighelen (°1957) woont in Turnhout. Zij werkt sinds 1992 in de vrouwenbeweging (Vrouwenraad, Amazone) op basis van een opleiding Wijsbegeerte (1980), Documentatie- en informatiewetenschappen (1993) en Genderstudies (1998). Inge Van der Stighelen is sinds vele jaren leerlinge aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten te Turnhout, waar zij tekent en schildert. In 1978/79 volgde zij dagonderwijs Schilderen aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen (KASKA).

Mieke De Schepper - fotografe

Beelden zeggen meer dan woorden!

Voor mijn zwart/wit foto’s heb ik inspiratie gevonden bij enkele beroemde Franse fotografen. De wijze waarop zij het straatleven in beeld brengen, en daarbij vooral het anonieme aspect van de stad, spreekt me heel erg aan. Indirect, dromerig, poëtisch, donker en melancholisch, zoals in een “film noir”. Ook in mijn landschapsfoto’s geef ik graag de oneindige, lege natuur weer. Hetzelfde komt terug in mijn foto’s van verlaten gebouwen, waarvan ik de vergankelijkheid probeer vast te leggen. In elk geval is het allermooiste voor mij een foto die emoties opwekt.”

i.Van – Fotografe en grafiste

“Het materiaal, de contrasten, het natuurlijk licht, de details daarin, de korrel, … alles wat je via pellicule kan bereiken.

Vol van het mysterie en het geheugen van verlaten plekken. Gefascineerd door portretten van de mensen die voor mij poseerden, die meer zijn dan portretten uit familiealbums.”


Word mailboxbewoner bij Amazone

Word mailboxbewoner bij Amazone

Kalender

«  December 2018 »
M D W D V Z Z
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6