Logo Printen Logo RSS logo facebook

One Billion Rising op Valentijnsdag 2015

One Billion Rising op Valentijnsdag 2015

Elk jaar op 14 februari, op Valentijnsdag dus, vindt One Billion Rising plaats. Doel van deze samenkomst is om te strijden tegen geweld op vrouwen en meisjes. Afgelopen zaterdag ging de actie door op het Europakruispunt voor het station Brussel-Centraal.

One Billion Rising is een internationaal initiatief gelanceerd door V-Day, dat op ieder jaar op Valentijnsdag een miljard mensen wereldwijd op de been wil brengen voor een wereld zonder geweld. Iedereen wordt uitgenodigd om via muziek en dans het geweld tegen vrouwen en meisjes over de hele wereld aan de kaak te stellen.

Volgens de statistieken van de Wereldgezondheidsorganisatie wordt één vrouw op de drie in de loop van haar leven het slachtoffer van geweld. Dat betekent dat meer dan 1 miljard vrouwen wereldwijd tijdens hun leven te maken krijgen met geweld. In België is 24 procent van de vrouwen en meisjes ouder dan 15 al slachtoffer geweest van fysiek en/of seksueel geweld door hun partner. In 2011 werden er 4083 verkrachtingen aangegeven, dat is meer dan 11 per dag. En maar liefst 90% van de seksuele misdaden wordt niet eens aangegeven. Dit moet veranderen!

Door samen te dansen willen de deelnemers een positief signaal uitsturen aan de beleidsmakers dat zij het geweld in de samenleving dringend moeten aanpakken. Zo vraagt het Instituut voor de Gelijkheid tussen Vrouwen en Mannen professionele opvang voor de slachtoffers: ze moeten bijstand krijgen van artsen, psychologen, sociale hulpverleners en, als ze dat willen, van politie en justitie. Daarnaast moeten er ook multidisciplinaire teams komen waar slachtoffers gespecialiseerde hulp krijgen.

Het evenement in Brussel werd georganiseerd door het One Billion Rising Brussel platform, die de Nederlandstalige Vrouwenraad (nl), le Conseil des Femmes Francophones de Belgique (fr), Plan België en de Wereldvrouwenmars omvat. Dit jaar werd er ook gefocust op de jongeren die te maken krijgen met nieuwe vormen van geweld, onder andere via internet en sociale media.

Fotos vindt u hier.


Nieuwsberichten


Kalender

« Mei 2018 »
M D W D V Z Z
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3